Alkalisk fosfatase nivå test (ALP)

COS’er en nivå test av alkalisk fosfatase?

En test av det alkaliske fosfatase-nivået (ALP-test) måler mengden av alkalisk fosfatase-enzym i blodet. Testen krever en enkel blodprøvetaking og er ofte en rutinemessig del av andre blodprøver.

Alp unormale nivåer i blodet indikerer oftest et problem med lever, galleblære eller bein. Imidlertid kan de også indikere underernæring, nyrekreft tumorer, tarmproblemer, et problem med bukspyttkjertelen eller en alvorlig infeksjon.

Det normale området Alp varierer fra person til person og avhenger av din alder, blodgruppe, sex og hvis du er gravid.

L’Normal intervall for Serum Alp-nivået er Fra 20 til 140 IE / L, Men dette kan variere fra laboratorium til laboratorium.

L’Normal intervall øker hos barn og reduseres med alderen.

Den beste måten å vite hva som er normalt eller ikke å diskutere resultatene med legen din, som vil kunne tolke de spesifikke resultatene av laboratoriet og referanseintervallene.

COS’er alkalisk fosfatase?

L’Alp er et enzym som er tilstede i blodet. Bidrar til å bryte ned proteiner i kroppen og finnes i forskjellige former, avhengig av hvor den kommer fra.

Leveren din er en av de viktigste kildene til ALP, men en del er også produsert i bein, tarm, bukspyttkjertel og nyrer. Hos gravide, l’Alp produseres i moderkaken.

Hvorfor gjør en nivåtest av alkalisk fosfatase?

Du kan kjøre en ALP-test for å bestemme operasjonen av leveren og galleblæren eller å identifisere beinproblemer.

Lever og galleblærer

Kontrollen av ALP-nivåene i blodet er en del av rutinen av lever og galleblærtester. Symptomer som gulsott, magesmerter, kvalme og oppkast kan indusere legen til å mistenke at det er noe galt med leveren eller galleblæren.

Alp-testen kan være nyttig for å identifisere forhold som:

  • Hepatitt (leverbetennelse)
  • Cirrhosis (leverhelbredelse)
  • Cholecystitis (betennelse i galleblæren)
  • Gallekanalblokk (fra gallestein, betennelse eller kreft)

Du kan også trenge en ALP-test hvis du tar et stoff som har potensial til å skade leveren, som paracetamol (Tylenol). Måling av’Alp er en måte å verifisere tilstedeværelsen av slik skade og utføres vanligvis sammen med andre leverfunksjonstester.

Bein

Alp-testen kan være nyttig i diagnosen av beinproblemer som:

  • Rickets, en svekkelse eller mykning av bein hos barn som er mer vanlig på grunn av en betydelig mangel på vitamin D eller fotball
  • Osteomalacia, en mykning av bein hos voksne på grunn av en betydelig mangel på vitamin D, men sannsynligvis også på grunn av kroppens uførhet for å behandle og bruke vitamin D riktig
  • Paget bein sykdom, en sykdom som forårsaker alvorlige problemer med ødeleggelse og beinvekst

Alp-testen kan også være nyttig for å studere tilstedeværelsen av kreftformige tumorer, uvanlig beinvekst eller vitamin D-mangel. Det kan også brukes til å kontrollere utviklingen av behandlingen for noen av de ovennevnte forholdene.

Hvordan må jeg forberede seg på testen?

Blodprøvetaking for en ALP-test er rutinemessig. Det er vanligvis kombinert med andre lever- og nyreprøvtester.

Det kan være nødvendig å raskt fra 10 til 12 timer før testen. Men mest sannsynlig trenger du ikke å gjøre Nient’andre for å forberede deg på forhånd.

Hvis testresultatene ikke er avgjørende, kan legen bestille en oppfølgingstest.

Spise kan forstyrre Alp-nivået. Narkotika kan også endre ALP nivåer, så sørg for at du informerer legen din om noen rusmidler du tar.

Hvordan testen er gitt?

En ALP-test krever en helsepersonell å ta en liten blodprøve fra armen. Dette gjøres i legenes studie eller i et klinisk laboratorium.

En helsevesenet rengjøres huden på forsiden av albuen med et antiseptisk og bruker et elastisk bånd for å tillate blodet å samle seg i venen. Så sett en nål i venen for å ta blodet inn i et lite rør. Prosessen er rask og forårsaker liten smerte eller ubehag.

Hva er risikoen for en nivåtest av alkalisk fosfatase?

Det er svært få risikoer forbundet med blodprøvetaking.

Du kan føle blåmerker rundt punkteringsstedet, men dette kan unngås ved å trykke på trykket på såret.

I sjeldne tilfeller kan bøyninger utvikle seg (betennelse i venen). Hvis denne komplikasjonen oppstår, bruk en varm pakke til hevelsen er dempet.

Fortell legen din før du trekker blodet hvis du lider av hemorragiske lidelser eller hvis du tar blodfluidisering.

Hva testresultatene betyr?

Når resultatene av Alp-testen vil være tilgjengelig, vil legen diskutere med deg og foreslå hva du skal gjøre neste.

Høye nivåer

Høyere nivåer av den normale ALP i blodet kan indikere et problem med leveren eller galleblæren. Dette kan inkludere hepatitt, cirrhose, leverkreft, gallesteiner eller en blokk i gallekanaler.

Høye nivåer kan også indikere et problem relatert til bein som rickets, Pagets sykdom, bein kreft eller en hyperaktiv parathyroidisme kjertel.

I sjeldne tilfeller kan høye nivåer av Alp indikere hjertesvikt, nyrekreft, andre svulster, mononukleose eller bakteriell infeksjon.

Lave nivåer

Å ha ALP-nivåer i blodet lavere enn normalt er sjeldent, men det kan indikere underernæring, noe som kan skyldes cøliaki eller mangel på noen vitaminer og mineraler.