Alene effekt: definisjon og hvordan det påvirker ditt daglige liv

Del på PinterestIllustrasjon av Ruth Basagoitia

Du er på jobb og sjefen din spør deg om kollegaen din, Dave, ville være et godt ledende team for et overhengende prosjekt. Du vet ikke godt Dave, men vurder en høy og attraktiv person. Så sier du automatisk ja.

Dette skyldes at dine positive tanker på’Dave utseende påvirker måten du tenker på ham i andre positive vilkår. Disse inkluderer ledelse og intelligens. Ubevisst dannet disse meninger til tross for at du virkelig ikke vet om Dave virkelig ville være et godt ledende lag.

Du har hørt at de første inntrykkene teller. L’Eksempel ovenfor viser hvordan det kan fungere L’Halo Effect. Det er et psykologisk begrep som beskriver en feil i begrunnelsen basert på en enkelt egenskap som du vet om en «8217, annen person eller ting.

Dette kan fungere positivt eller negativt til fordel for en annen person og kan søke på flere situasjoner. I et nøtteskall skaper den negative eller positive oppfattet strekningen av en person en «8220; alene & # 8221; av en’generelt inntrykk av den samme personen.

Fortsett å lese Finn ut mer om’Halo Effect for bedre å forstå hvordan å danne meninger på andre. I sin tur kan du endre dine tenkevaner og gjøre mer informerte beslutninger uten å overføre dårlig informerte vurderinger til andre mennesker.

Vår historie

Begrepet & # 8220; Halo Effect & # 8221; Det ble laget i 1920 av Edward L. Thorndike, en amerikansk psykolog. Det er basert på Thordiks observasjoner av militære offiserer under eksperimenter som involverer menn som «8220; klassifisere & # 8221; Underordnede.

Før offiserene kommuniserte med sine underordnede, viste Thordike overordnede seg på karaktertrekk. Disse inkluderte lederskap og etterretningsegenskaper.

Basert på resultatene, bemerket Thorndike at de positive og negative egenskapene dannet av offiserene var basert på ikke-relaterte egenskaper som de hadde å gjøre med fysiske inntrykk.

For eksempel ble en høy og attraktiv underordnet oppfattet som smartere. Det ble også klassifisert som & # 8220; beste & # 8221; Samlet sammenlignet med andre. Thorndike oppdaget at fysiske opptredener er mest innflytelsesrike for å bestemme våre generelle inntrykk på karakteren av en «8217 en annen person.

Teorien

Den generelle basen av Thorndike’s teori er at folk har en tendens til å skape et Generelt inntrykk av personligheten eller egenskapene til noen basert på en ikke-relatert seksjon. Dette kan forårsake positive eller negative oppfatninger. I begge tilfeller kan denne subjektive dommen ha negative konsekvenser for din evne til å tenke på en kritisk vei til de andre egenskapene til personen.

Thordike arbeid ble utviklet av en annen psykolog, Salomon Asch. Det har teoretisert at måten folk danner meninger eller adjektiver på andre, avhenger veldig mye fra det første inntrykket.

Så, et positivt førsteinntrykk av noen kan bety at du har positive hypoteser på ferdigheter og ferdigheter. Et første negativt inntrykk kan bety at vi feilaktig antar at en person har negative egenskaper, som for eksempel latskap eller # 8217; apati.

L’haloeffekt i hverdagen

Selv om L’Halo-effekt kan være et nytt begrep for deg, er det tilstede i nesten alle aspekter av ditt daglige liv. Disse inkluderer situasjoner som involverer:

  • Folk du finner attraktivt
  • din arbeidsplass
  • skole
  • Slik svarer du på markedsføringskampanjer
  • Medisin og helse

Les nedenfor for mer informasjon om hvordan L’Halo-effekt kan komme inn i hvert av disse eksemplene.

Tiltrekning

Fordi Halo-effekten hovedsakelig er basert på første inntrykk og på’fysisk utseende, det er fornuftig at teorien kan påvirke vår attraktivitet for andre mennesker.

Den overdrevne setningen, # 8220; kjærlighet ved første øyekast & # 8221;, for eksempel, har ofte å gjøre med et positivt fysisk aspekt som også kan få deg til å tro på andre positive ting om den personen.

Tenk deg å være i en bar. Her ser du noen som er elegant kledd, og du kan finne den fysisk attraktiv. Du kan anta at de er intelligente, morsomme og har en god arbeidsetikk.

Du kan se en’en annen person i samme bar i trening. Selv om de ikke nødvendigvis er satt sammen som den første personen du ser, kan du fortsatt ta positive egenskaper på denne fremmede. Du tror kanskje de er mektige, passform og lykkelig.

Den tredje personen som møter i baren, kan bare våkne opp; klærne er mattet og håret er trukket tilbake. Dette kan være en person som jobber hardere enn den første personen, og kanskje mer passform og lykkeligere enn den andre. Men du kan oppleve dem som lat, uorganisert og apatisk.

Arbeidssituasjoner

L’Halo-effekten er regelmessig i kraft selv på arbeidsplassen. Du kan anta at en egnet kollega formelt har en god arbeidsetikk. D’En annen sang, en annen kollega i casual klær kan bli dømt for ikke å ha samme etikk for arbeid, selv om dette kan være helt feil.

De samme effektene kan oppdages basert på utdanningsnivået. En klassisk studie På et universitetsnivå testet han oppfatningen av studentene både på en høyverdig professor enn på gjestelærer. Basert på disse titlene har studentene skapt positive foreninger med høyere grad akademikere som ganske enkelt ikke sant, inkludert en’høyere høyde.

Skoler

Begrepet førsteinntrykk, identitet og kjennskap kan også mate Halo-effekten i skolene. For eksempel, Det er noen tester at den oppfattede attraktiviteten kan føre til høyere stemmer på skolen. Imidlertid viser andre studier som ikke viser denne korrelasjonen.

Et annet eksempel på det har å gjøre med en høyere skoleytelse som kan knyttes til kjennskap til navnet. I en Klassisk studie, Lærere evaluerte essayene skrevet av femte klasse studenter. Lærere tildelt høyere stemmer til elevers essays med vanlige, populære og attraktive navn i forhold til essene av studenter med sjeldne, upopulære og ugjennomtrengelige navn.

Markedsføring

Det er ikke en hemmelighet at markedsføring fagfolk bruker utvidede metoder for å manipulere oss som forbrukere, slik at vi kjøper sine produkter eller tjenester. De kan også bruke L’halo effekt.

For eksempel har du oppdaget at du er mer tiltrukket av et produkt eller en tjeneste fordi din favoritt kjendis & # 8220; godkjenner & # 8221;? Dine positive følelser på den kjendisen kan få deg til å føle deg så positiv, så vel som kjendis er knyttet til.

Måten en etikettmerke og markedsfører sine produkter kan også avgjøre om du liker det endelige resultatet. For eksempel publisert et matstudio i Matforskning internasjonal Etikett de samme matvarer (yoghurt, frites, fruktjuicer) som & # 8220; organisk & # 8221; O & # 8220; konvensjonelle & # 8221;. Produkter & # 8220; organisk & # 8221; De fikk totalt høyere vurderinger, og forbrukerne var villige til å betale mer.

Medisin

Dessverre, L’halo effekt kan også manifestere seg innen medisin. En lege, for eksempel, kunne dømme en pasient basert på utseende uten førstegangs tester.

Du kan også dømme andres helse basert på førsteinntrykket. For eksempel kan du knytte en person som har en sunt Splendor & # 8221; til noen som er lykkelige. Dette kan eller ikke være tilfelle.

Du kan feile noen som er tynn til noen som har perfekt helse eller omvendt. En revisjon av studiene Det kommer til å si at den attraktive undertrykker den nøyaktige helsegjenkjenningen og # 8221;.

Du kan gjenkjenne din fordommer?

Gitt omfanget av Halo-effekten i vårt liv, kan det være vanskelig å skille fordommene fra fakta. Du kan aktivt jobbe for å redusere slike subjektive meninger ved å gjøre positive skritt mot mer objektiv tenkning om andre.

Siden L’alene effekt teoriserer at folk er raske i å dømme andre basert på førsteinntrykk, er det nyttig å senke tankeprosessen.

Tidligere snakket vi om din teoretiske kollega Dave og hvordan sjefen din spurte om hans lederskapsferdigheter. I stedet for å skynde å svare, fortell hodet ditt for å gi deg en dag, slik at du helt kan utarbeide forslaget ditt.

Så du kan vurdere å snakke med Dave for å se virkelig hvis det ville være en god lagleder. Sakte ned og samle alle fakta kan hjelpe deg med å forhindre potensielle skadelige bivirkninger på # 8217; Halo-effekten.

Bunnlinjen

Vi har alle opplevd Halo-effekten, der vi dømmer A’annen person, riktig eller feilaktig, basert på en enkelt attributt. Vær oppmerksom på dette fenomenet kan hjelpe deg med å bryte en slik subjektiv syklus.

Ikke bare vil du ta mer informerte og objektive beslutninger, men du vil også være en bedre person.