Akrofobi eller frykt for høyden: Symptomer, årsaker og behandling

Del på Pinterest936872272

L’Acrophobia beskriver en intens frykt for høyden som kan forårsake betydelig angst og panikk. Noen Undersøkelser Antyder at 8217; akrofobi kan være en av de vanligste fobiene.

Det er ikke uvanlig å prøve noe ubehag på høye steder. For eksempel kan du føle deg bedøvet eller nervøs når du ser på’høye en skyskraper. Men disse følelsene kan ikke forårsake panikk eller indusere deg for å unngå helt høyder.

Hvis du lider av akrofobi, bare bare tenk på å krysse en bro eller se et fotografi av et fjell og den omkringliggende dalen kan utløse frykt og angst. Denne ubehag er generelt sterk nok til å påvirke ditt daglige liv.

Fortsett å lese Finn ut mer om’Acrophobia, inkludert hvordan å overvinne den.

Hva er symptomene?

Det viktigste symptomet på akrofobi er en «intensiv frykt for panikk og angst markert høyde. For noen mennesker utløser ekstreme høyder denne frykten. Andre kan frykte enhver type høyde, inkludert små trapper til pinner eller avføring.

Dette kan føre til en rekke fysiske og psykologiske symptomer.

De fysiske symptomene på akrofobi inkluderer:

 • Økt svette, smerte eller følelse av undertrykkelse til brystet og økt hjertefrekvens ved syn eller tenkning på høye steder
 • følelse av ubehag eller fantastisk når du ser eller tenker på høyden
 • Skjelvende og skjelvende foran høyder
 • Veldig følelse av svimmelhet eller som om du faller eller mister balansen når du ser opp på toppen eller bunnen fra A’høyde
 • Gjør alt for å unngå høyder, selv om det gjør hverdagen vanskeligere

Psykologiske symptomer kan inkludere:

 • Prøv panikk når du ser høye steder, eller du tror du må komme på et høyt sted
 • Har ekstrem frykt for å bli fanget et sted
 • Prøv angst og ekstrem frykt når du må klatre opp trappen, se ut av et vindu eller kjøre langs en overpass
 • Overdreven bekymre seg for å møte høyder i fremtiden

Hva årsaken?

L’Akrofobi utvikler seg noen ganger som svar på en traumatisk opplevelse som involverer høyder, for eksempel:

 • faller fra et høyt sted
 • Ser på noen andre faller fra # 8217; høy
 • ha et panikkanfall eller en «8217; annen negativ opplevelse mens i en forhøyet stilling

Men fobiene, inkludert akrofobi, kan også utvikle seg uten en notat årsak. I disse tilfellene kan genetiske eller miljømessige faktorer spille en rolle.

For eksempel kan du være mer sannsynlig å ha akrofobi hvis noen andre i familien din gjør det. Eller du har lært å frykte høyder ved å observere oppførselen til barnets omsorgspersoner.

Teori om utviklet navigering

Noe kalt avansert navigasjonsteori kan også forklare hvorfor noen mennesker utvikler akrofobi.

Ifølge denne teorien, noen menneskelige prosesser, inkludert oppfatningen av høyden, har de tilpasset seg gjennom naturlig utvalg. Oppfatter noe så høyt som det faktisk kan redusere risikoen for farlige fall, og øke sannsynligheten for at du vil leve for å reprodusere på denne måten.

Hvordan diagnostisert er diagnostisert?

Fobiene, inkludert akrofobi, kan bare diagnostiseres av en psykisk helsepersonell. Du kan spørre legen din om en psykiater. De kan hjelpe med diagnosen.

De vil nok begynne med å be deg om å beskrive hva som skjer når du finner deg selv foran høyden. Pass på at du nevner alle de andre symptomene på mental helse du har opplevd, og hvor lenge du har hatt denne frykten.

Generelt, L’Akrofobi er diagnostisert hvis:

 • Unngå aktivt høyder
 • Tilbring mye tid på å bekymre deg for møtehøyder
 • Finn ut at denne tiden har brukt bekymring, begynner å påvirke ditt daglige liv
 • reagere med frykt og umiddelbar angst når du møter høyder
 • har disse symptomene i mer enn seks måneder

Hvordan det blir behandlet?

Fobier krever ikke alltid behandling. For noen, unngå det fryktede objektet er relativt enkelt og har ikke stor innvirkning på deres daglige aktiviteter.

Men hvis du finner ut at frykten din holder deg i å gjøre de tingene du vil, eller du må gjøre, liker du å besøke en venn som bor på # 8217; øverste etasje i en bygning, kan behandlingen hjelpe deg.

Terapi dell’eksponering

[8217 terapi; eksponering regnes som en av de mest effektive behandlinger for spesifikke fobier. I denne typen terapi vil du jobbe med en terapeut for å eksportere sakte til det du er redd for.

For Akrophobia kan du begynne å se på bildene fra noens synspunkt ALL’interiør i en høy bygning. Du kan se videoklipp av folk som krysser tau, klatring eller krysser smale broer.

Til slutt kan du gå ut på en balkong eller bruke en Pioli-stige. På dette tidspunktet vil du ha lært avslappingsteknikker for å hjelpe deg med å vinne din frykt i disse øyeblikkene.

Kognitiv atferdsterapi (CBT)

CBT kan hjelpe hvis du ikke føler deg klar til å prøve eksponeringsterapi. I CBT vil du jobbe med en terapeut for å utfordre og reformere negative tanker på # 8217; høyde.

Denne tilnærmingen kan fortsatt inkludere en PO & # 8216; eksponering for høyder, men dette gjøres vanligvis bare for det indre av den sikre konteksten til en terapi økt.

Hvordan finne en terapeut

Å finne en terapeut kan virke skremmende, men det må ikke være slik. Begynn å plassere noen grunnleggende spørsmål:

 • Hvilke problemer vil du møte? Disse kan være spesifikke eller vage.
 • Det er spesifikke funksjoner du vil ha i en terapeut? For eksempel er du mer rolig med noen som deler sexet ditt?
 • Hvor mye du har råd til å bruke på økt? Ønsker noen å tilby avtagende priser eller betalingsplaner?
 • Hvor du vil sette inn behandlingen i programmet ditt? Du trenger noen til å se deg på et gitt tidspunkt? Eller foretrekker online økter?

Deretter begynner du å lage en liste over terapeuter i ditt område. Hvis du bor i USA, gå til den amerikanske psykologiske foreningen Terapist Locator.

Bekymret for kostnaden? Vår økonomiske terapi guide kan hjelpe.

Dressing

Det er ingen narkotika designet for å behandle fobier.

Noen stoffer kan imidlertid hjelpe med panikk og angstsymptomer, for eksempel:

 • Betablokkere. Disse stoffene bidrar til å opprettholde blodtrykk og hjertefrekvens på en konstant rytme og redusere andre fysiske symptomer på angst.
 • Benzodiazepin. Disse stoffene er beroligende midler. De kan bidra til å redusere symptomer på angst, men de er vanligvis foreskrevet bare for kort tid eller for sporadisk bruk, da de kan skape avhengighet.
 • D-Cicloserine (DCS). Dette stoffet kan øke fordelene med eksponeringsbehandling. Sekund 2017 Gjennomgang av litteraturen av 22 studier som involverer personer som har bodd med ulike forhold knyttet til angsten, syntes MDD å bidra til å forbedre effekten av eksponeringsbehandling.

Virtuell virkelighet

I de senere år har noen eksperter adressert deres oppmerksomhet til virtuell virkelighet (VR) som en potensiell metode for behandling av fobier.

A’engasjerende VR-erfaring kan levere eksponeringen for hva du er redd for et trygt miljø. L’bruk av dataprogramvare gir deg muligheten til å stoppe deg umiddelbart hvis ting virker overveldende.

TIL 2018 Studio Han undersøkte effekten av VR på 100 personer med akrofobi. Deltakerne har bare opplevd lave nivåer av ubehag under virtuelle virkelighetsøkter. Mange rapporterte at VR-terapi var nyttig.

Mens forfatterne av studioet bemerket at ytterligere feltforskning er nødvendig, konkluderte de med at VR kan være en’lett tilgjengelig og praktisk behandlingsalternativ fordi den kan utføres hjemme.

Bunnlinjen

L’Akrofobi er en av de vanligste fobiene. Hvis du er redd for høyder, og du finner deg selv, unngår visse situasjoner eller å bruke mye tid på å bekymre deg for hvordan man skal unngå dem, kan det være verdt å kontakte en terapeut.

En terapeut kan hjelpe deg med å utvikle verktøy som lar deg overvinne din frykt og hindre at de påvirker ditt daglige liv.