AIP Diet: Hva COS & # 039; er den autoimmune protokoll dietten?

Oversikt over AIP-dietten

Autoimmun protokoll dietten (AIP) er en relativt ny tilnærming basert på mat for å eliminere uønsket betennelse i en persons kropp. Det er en diett designet for å hjelpe deg med å helbrede tarmen din for å redusere betennelsen som er opprettet av autoimmune forhold.

Kostholdet er svært restriktivt og inkluderer hovedsakelig kjøtt og grønnsaker. Generelt ville jeg prøve AIP-dietten i flere uker før du legger til mat utenfor kostholdet.

Her er noen av AIP diett baser:

 • Er en diett fokusert på’eliminering. Målet er å redusere matvarer som forårsaker betennelse for å gjenopprette kroppens immunsystem. L’ideen er å redusere betennelsen i kroppen din og sette din autoimmune status i remisjon med bedre spisevaner.
 • Det er ofte formålet med å behandle en permeabel tarm og # 8221;. Det antas at de autoimmune forholdene kan skyldes små hull i # 8217; tarmene. Disse hullene kan tillate at mat slippes ut i resten av kroppen og utløser reaksjonen av immunsystemet. Spiser bare mat i AIP dietten, hjelp til å helbrede denne tarmpermeabiliteten.
 • Det er forankret i Paleo dietten, men det er enda mer restriktivt.
 • Fremmer matvarer rik på vitaminer og næringsstoffer og legger også vekt på mat med omega-3 fettsyrer.

Du må følge det strenge matprogrammet i flere uker før du kan begynne å legge til matvarer som ikke er inkludert i kostholdet. Noen prøver det i en kort periode, mens andre tilpasser AIP-dietten som et langsiktig valg av liv.

Det tar tid å legge til nye matvarer til kostholdet ditt og bør legges til gradvis. Legg til en ny mat noen få dager til en gang i uken og sjekk om du har reaksjoner på den. Hvis kjente bivirkninger av mat, fjern den igjen fra kostholdet ditt.

Mat å unngå i AIP dietten

AIP dietten er svært begrenset, så C’Det er en lang liste med matvarer som du ikke kan spise. Disse inkluderer noen av de samme matene som ville unngå paleo dietten, for eksempel:

 • korn
 • Belgfrukter (bønner, soya, peanøtter, hummus, etc.)
 • Meieriprodukter (inkludert råvarer)
 • bearbeidet mat
 • Raffinerte sukker
 • Industrielle frøoljer (for eksempel grønnsak eller canolaoljer)

AIP-dietten begrenser også følgende matvarer, som ikke alltid er forbudt i Paleo Diet:

 • egg
 • nøtter og frø, inkludert matvarer som du kanskje ikke tror er i denne kategorien som kaffe, sjokolade og noen krydder (for eksempel koriander og spidskommen)
 • Belladonna grønnsaker (tomater, paprika, auberginer, poteter og mer)
 • viskelær
 • Alternative søtningsmidler
 • Emulgatorer og mat fortykningsmidler

Du bør også unngå ikke-steroide antiinflammatoriske stoffer (fans) og alkohol under AIP-dietten. Fans er smertestillende midler som L’ibuprofen (Advil), L’aspirin (bufferin) og natriumfelt (Aleeve).

Selv om det ikke er spesifikt adressert i AIP-protokoller, Undersøkelser antyder at blågrønne alger kan stimulere immunforsvaret og bør derfor unngås av de med autoimmune sykdommer.

Mat du kan spise med AIP dietten

Nå som du vet hva du ikke kan spise med AIP-dietten, er det på tide å lære hva du kan. Dietten din skal være rik på kjøtt og grønnsaker, med unntak av nattens nyanser.

Andre matvarer du kan konsumere er:

 • Kokosnøttprodukter, inkludert kokosnøttolje
 • Olje d’oliven
 • Gjærede matvarer, så lenge de ikke inneholder meieriprodukter (for eksempel kombucha, kefir ikke-meieriprodukter og gjærede grønnsaker)
 • En rekke vinegarer, inkludert balsamico, rødvin og eplecider, så lenge de ikke har tilsatt sukker
 • Små porsjoner av honning eller sirup d’Maple
 • Urter
 • Arrowroot stivelse
 • Biff gelé matet med gress

Under AIP-dietten kan du inneholde noen matvarer på begrenset måte. Fruktene er en kontroversiell mat i Paleo og AIP-dietter.

Noen tilnærminger anbefaler deg å eliminere frukt helt, mens andre sier at du skal spise bare 10-25 gram fruktose en dag, eller om to stykker.

I moderasjon kan du også ha uraffinerte salter og te som ikke er frøbaserte, for eksempel grønn og svart te.

Pro og ulemper med AIP dietten

Siden AIP-dietten er svært restriktiv, kan det være vanskelig å følge. Du kan finne det vanskelig å bli med, spesielt når det forstyrrer din daglige livsstil.

Du kan prøve en tilpasset AIP diett ved å eliminere mindre matvarer og fortsatt få gunstige resultater. Pass på at du unngår en diett som er for rik på fett og kolesterol under en modifisert AIP diett.

Du kan oppleve at fordelene med AIP-dietten overstiger kostnadene til sine restriksjoner. Kostholdet fokuserer hovedsakelig på forbruket av sunn mat, så det er sannsynlig at kroppen din reagerer positivt på disse dietten endres over tid.

Du må kanskje også ha kontroll over kostholdet ditt og hva du legger i kroppen din, spesielt hvis du oversetter til mindre betennelse.

Hvem kan dra nytte av denne dietten?

De som har autoimmune forhold, kan dra nytte av AIP dietten. Kostholdet skal gjenopprette immunforsvaret ditt unngår matvarer som kan forårsake betennelse i kroppen din.

Det er mer enn 50 millioner mennesker Med autoimmune forhold i USA. Samlet, de autoimmune forholdene utgjør den vanligste typen medisinsk tilstand blant amerikanere. Eksempler er lupus, revmatoid artritt, Crohn-sykdom og psoriasis, for å nevne noen få.

Autoimmune forhold kan ikke behandles, men kan gå til remisjon. AIP-dietten forsøker å redusere noen av symptomene på disse forholdene.

Oppskrifter

Siden AIP-dietten er så spesifikt, kan følgende oppskrifter hjelpe deg med å holde seg til dietten. Her er noen ideer:

Lett å tilberede måltider for AIP dietten inkluderer salater, frites og supper.

L & # 8217;

Å leve i henhold til AIP-dietten kan hjelpe din autoimmune tilstand ved å eliminere mat som bidrar til betennelsen.

Imidlertid er det ingen enkelt tilnærming med hensyn til mat og ledelse av autoimmune sykdommer.

Hold en matdagbok & # 8211; Hva du spiser, når og ethvert symptom du føler deg og # 8211; kan hjelpe deg med å identifisere utløsende mønstre og faktorer. Finn en dietiker som hjelper deg i denne prosessen, kan være nyttig.

Selv om kostholdet ditt er veldig innflytelsesrik, er det ikke den eneste tilnærmingen for å lindre din uønskede betennelse.

Redusere stress, sov nok og unngå usunn vaner som å røyke og drikke kan også hjelpe deg å føle deg friskere og bidra til å redusere symptomene på din autoimmune tilstand.

Du bør snakke med legen din eller snakke med en diett av AIP-dietten og andre livsstilsendringer for å hjelpe med betennelsen.