ADEM: Symptomer, behandling og mer

Beskrivelse

Adem er forkortelsen av akutt encefalomyelitt spredt.

Denne nevrologiske tilstanden innebærer et seriøst angrep av betennelse i sentralnervesystemet. Det kan inkludere hjernen, ryggmargen og noen ganger optiske nerver.

Hevelsen kan skade myelin, det beskyttende stoffet som dekker nervefibre i hele sentralnervesystemet.

L’ADEM er tilstede over hele verden og i alle etniske grupper. Det skjer oftere om vinteren og vårmånedene.

Hvem vi er Fra 1 til 125.000 til 250.000 Folk utvikler adem hvert år.

Hva er symptomene?

Utover prosentandelen 50 folk med adem hadde en sykdom i de to foregående ukene. Denne sykdommen er vanligvis en bakteriell eller virusinfeksjon i øvre luftveiene, men kan være noen form for infeksjon.

Symptomene manifesterer seg vanligvis alle og kan inkludere:

 • feber
 • hodepine
 • stiv nakke
 • Svakhet, nummenhet og prikking i armene eller bena
 • Balansere problemer
 • døsighet
 • Sløret eller dobbeltsyn på grunn av betennelse i den optiske nerven (optisk neuritt)
 • Vanskelighetsgrad å svelge og snakke
 • Blæreproblemer eller alle partene
 • forvirring

Det er ikke typisk, men adem kan føre til kramper eller koma.

Mesteparten av tiden varer symptomene noen dager og forbedrer seg med behandlingen. I de mest alvorlige tilfellene kan symptomene fortsette i flere måneder.

Hva forårsaker adem?

Den eksakte årsaken til adem er ikke kjent.

Adem er sjelden, og alle kan få det. Det er mer sannsynlig å slå barn i forhold til voksne. Barn under 10 år representerer over 80 prosent av tilfellene adem.

Vanligvis oppstår en eller to uker etter en infeksjon på 8217. Bakterielle, virale og andre infeksjoner har alle vært assosiert med ADEM.

Av og til utvikler ADEM etter en vaksinasjon, vanligvis den for meslinger, ekteskap og rosolia. Responsen til det resulterende immunsystemet forårsaker betennelse i sentralnervesystemet. I disse tilfellene kan det være nødvendig opptil tre måneder Etter vaksinen for utseendet på symptomer.

Noen ganger er det ingen vaksinasjoner eller bevis på infeksjon før et ADEM-angrep.

Sjekk ut: Demielleization: Hva er tilfellet’er og hvorfor skjer? »

Hvordan diagnostisert er diagnostisert?

Hvis du har nevrologiske symptomer som er kompatibel med ADEM, vil legen din vite om du var syk de siste ukene. De vil også ha en komplett medisinsk historie.

Det er ingen enkelt test som kan diagnostisere ADEM. Symptomer etterligner de andre forhold som må utelukkes. Diagnosen vil være basert på spesifikke symptomer, objektive undersøkelses- og diagnostiske tester.

To tester som kan hjelpe med diagnosen er:

MR: Skanningen av denne ikke-invasive testen kan vise endringer i det hvite stoffet i hjernen og ryggmargen. Skader eller skade på det hvite stoffet kan skyldes ADEM, men kan også indikere en svulster og en tumor eller en multippel sklerose (SM).

Lumbal punktering (spinal tilbaketrekning): Analysen av spinalvæsken kan avgjøre om symptomene skyldes en & # 8217;. Tilstedeværelsen av unormale proteiner kalt oligokonale bånd betyr at MS er den mest sannsynlige diagnosen.

Hvordan det blir behandlet?

L’Behandlingsmål er å redusere betennelse i sentralnervesystemet.

L’Adem blir vanligvis behandlet med steroidmedikamenter som metylprednisolon (Sol-Medrol). Dette stoffet administreres intravenøst ​​fra fem til syv dager. Det kan også trenge å ta orale steroider, for eksempel prednison (deltason), for en kort tid. Avhengig av anbefaling fra legen, kunne dette vært noen dager noen dager for noen dager siden.

Mens du tar steroider, må du overvåkes nøye. Bivirkninger kan inkludere en metallisk smak, ansikts hevelse og rødhet. Vekt og vanskelighet vil også være mulig å sove.

Hvis steroider ikke virker, er A’annet alternativet er intravenøs immunoglobulin (IVIG). Det administreres også intravenøst ​​i omtrent fem dager. Potensielle bivirkninger inkluderer infeksjoner, allergiske reaksjoner og kortpustethet.

For alvorlige tilfeller er det en behandling som kalles plasmapheresis, som vanligvis krever et sykehusopphold. Denne prosedyren filtrerer blodet for å fjerne ondsinnede antistoffer. Du må kanskje gjenta flere ganger.

Hvis ingen av disse behandlingene besvares, kan kjemoterapi tas i betraktning.

Etter behandling vil legen kanskje utføre en magnetisk oppfølgingsresonans for å sikre at betennelsen er under kontroll.

Hvordan adem er forskjellig fra MS?

Adem og MS er merkbart lignende, men bare kortsiktig.

Hvordan lignende er

Begge forholdene innebærer en unormal respons av immunsystemet som treffer myelin.

Begge kan forårsake:

 • Svakhet, nummenhet og prikking i armene eller bena
 • Balansere problemer
 • Sløret eller dobbeltsyn
 • Blæreproblemer eller alle partene

I utgangspunktet kan de være vanskelig å skille med magnetisk resonans. Begge forårsaker betennelse og demyelinering i sentralnervesystemet.

Begge kan behandles med steroider.

Hvordan er forskjellig

Til tross for likhetene er disse to svært forskjellige forhold.

En anelse om diagnosen er at ADEM kan forårsake feber og forvirring, som ikke er vanlig i MS.

Pust er mer sannsynlig Slå menn, mens MS er det mer vanlig Hos kvinner. Adem er også mer sannsynlig skje i barndommen. MS er vanligvis diagnostisert alle’voksen alder.

Den mest bemerkelsesverdige forskjellen er at adem nesten alltid er en isolert ulykke. De fleste med SM har gjentatte betennelsesangrep i sentralnervesystemet. Bevis på dette kan ses på oppfølging av MR-skanninger.

Dette betyr at ADEM-behandling er mest sannsynlig en unik ting. D’En annen del, MS er en kronisk tilstand som krever kontinuerlig sykdomsforvaltning. Det finnes en rekke skiftende behandlinger sykdommen designet for å redusere progresjonen.

Tilleggsinformasjon: Akutt encefalomyelitt formidlet vs. Sm »

Hva kan jeg forvente?

I sjeldne tilfeller kan adem være dødelig. Mer enn 85 prosent av mennesker med adem helbreder helt innen få uker. De fleste av de andre helbreder innen få måneder. Steroidbehandlinger kan redusere varigheten av et angrep.

Et lite antall mennesker presenterer små kognitive eller atferdsendringer, som forvirring og døsighet. Voksne kan ha større problemer med å gjenopprette sammenlignet med barn.

Åtti prosent av tiden, ADEM er en unik hendelse. Hvis den returnerer, vil legen kanskje utføre ytterligere tester for å bekrefte eller ekskludere MS.

Du kan forhindre adem;?

Siden den eksakte årsaken ikke er klart, er det ingen kjent forebyggingsmetode.

Rapporter alltid nevrologiske symptomer til legen din. Det er viktig å få en korrekt diagnose. Behandling av tidlig L’Betennelse i sentralnervesystemet kan bidra til å forhindre mer alvorlige eller varige symptomer.