8 Symptomer på Ytgrende Idiopatisk Arthritis: Felles problemer og mer

COS’er den ungdommelige idiopatiske leddgikt?

L’Ungdommelig idiopatisk leddgikt (AIG) er en type inflammatorisk leddgikt som påvirker barn under 16 år. Tidligere var det kjent som ungdomsreumatoid artritt (ARR).

De fleste av skjemaene til AIG er autoimmune. Dette betyr at kroppens immunsystem utveksler cellene dine for utenlandske og angriper dem. Angrep forårsaker ledsmerter, hevelse og stivhet. En smittsom organisme som streptokokkerbakterier kan utløse et angrep.

Du kan ha et enkelt AIG-angrep eller symptomer kan vare i årevis. Tilstanden betraktes som kronisk dersom symptomene vedvarer i mer enn tre måneder. Mer informasjon på # 8217; ungdommelig idiopatisk leddgikt (ex reumatoid).

Typer Aig

Det er seks typer AIG.

Oligoarthritis

L’oligoarthritis (tidligere kalt JRA Pakorticular) påvirker fire eller mindre ledd i de første seks månedene. De oftest berørte leddene er knær, ankler og albuer. Hip-leddene er ikke interessert, men det kan oppstå en «8217; betennelse i øynene (uveitt). Hvis det er antinucleære antistoffer (ANA), må barna som har dem nøye overvåkes av en oftalmolog.

Polyarthritis

Polyarthritis (også kalt AIG polyartikulær) innebærer flere kroppsdeler enn # 8217; oligoarthritis. Det påvirker fem eller flere ledd i de første seks månedene av sykdommen. De små leddene i fingrene og hånden er de mest berørte; Det kan også påvirke lagerleddene som knær og kjeve.

Det er to former: positiv RF (positiv revmatoidfaktor) og negativ Rf (negativ reumatoidfaktor). Den positive RF-typen ser mer opp til 8217; voksen reumatoid artritt. Mer informasjon om Rheumatoid-faktoren.

AIG Systemic

L’Systemic AIG treffer hele kroppen, noen ganger inkludert indre organer som hjerte, lever og milt. Symptomer kan inkludere høy feber, utslett, anemi og forstørrelse av lymfeknuter.

Andre subtyper

Andre undertyper inkluderer Jia Psorialasica og Entesite:

  • L’AIG Psoriasica oppstår når psoriasis er tilstede sammen med andre symptomer som å krenke negler, separasjonen av negler (utilsiktet) og hevelsen av en enkeltfinger eller en hel finger (dattilitt).
  • L’AIG relatert til entesite involverer senen betennelse, leddbånd, ledd i ryggraden (aksial) og sacroiliaca (ja). Det kan også interessere sider, knær og føtter. Uveitt kan forekomme så vel som HLA-B27 genetisk markør.

L’Siste undertype er den utifferentiatiserte leddgikt, som ikke er en del av en annen subtype. Symptomene kan strekke seg til to eller flere subtypes.

Symptomene på leddgikt kan dele seg

Symptomene på leddgikt går og kringkastes for re-oppkjøp. Under en forverring blir symptomene verre. Symptomene går for å huske & # 8211; de blir mindre alvorlige eller forsvinner & # 8211; Mellom eksacerbations.

L’AIG er annerledes i alle. Du kan ha litt rehabilitering og så har du ikke lenger symptomene. Du kan også oppleve hyppige rehabilitering eller rehaustizations som aldri forsvinner.

Felles smerter og andre problemer

Det vanligste symptomet på’AIG er leddsmerter. Leddene kan blåses opp og bli øm. De kan bli røde og føle seg varmt på berøring. Leddene dine kan stivne og miste sin mobilitet. Dette oversetter til et tap av fine fingerferdighet, spesielt i hendene dine. Mange mennesker som lider av AIG-limping på grunn av ledsmerter på hofter, knær eller ankler. Les mer om hva som forårsaker stivhet til leddene og hvordan du finner lettelse.

Du kan finne deg selv å bli mindre aktiv fysisk på grunn av smerte og tap av mobilitet. Hvis artrittet varer lenge nok, kan leddene bli skadet.

Tretthet og tap av appetitt

Felles smerte forårsaket av leddgikt kan forstyrre søvn, slik at du føler deg trøtt. L’Betennelse kan også forårsake tretthet. Du kan miste din appetitt og ha problemer med å øke vekten når du vokser opp. Det er også mulig at du kan gå ned i vekt.

Ikke la smerte og tretthet verre. Hold deg aktiv for å gjenopprette kroppens søvnsyklus. Trening for å frigjøre endorfiner, naturlige kropps smertestillende midler. Noen øvelser kan også styrke musklene rundt leddene, redusere smerte og hjelpe deg med å opprettholde fleksibilitet. Informasjon om fire-benlengelser for fleksibilitet.

Uregelmessig vekst

L’vedvarende leddgikt kan skade leddene. Mens du fortsatt vokser, har du de som kalles vekstplater i enden av beinene dine. Disse tillater at beinene dine blir lengre og sterkere. L’Leddgikt kan forvride disse plakettene og den omkringliggende brusk. Dette kan hemme veksten eller vokse leddene i forskjellige hastigheter. For eksempel kan en arm eller et ben bli lengre eller kortere enn # 8217;. Behandling av leddgikt kan forgjengelige beskytte vekstproblemer.

Øyenvippeproblemer

L’betennelse forbundet med leddgikt kan innebære øyne, forårsaker rødhet og smerte. Du kan være spesielt følsom for intens lys hvis du har smerte i øyet og betennelse. L’ubehandlet betennelse kan permanent skade øynene dine og forårsake øyeproblemer.

Denne betennelsen er ofte alt i øyebollet i stedet for på overflaten av # 8217;. Diagnosen av dette krever en eksamen med en spaltlampe, en test som oppdager betennelse.

Feber og utslett

Hvis du lider av AIG Systemic, kan du prøve høy feber og en «lys rosa utslett på huden. L’utslett mer vanlig vises på følgende deler av kroppen:

  • bryst
  • mageregionen
  • tidligere
  • hender
  • føtter

L’utslett og feber vises sammen og kan gå og komme alle «8217;. En feber fra AIG kan nå 103 ° C (39.4 ° F). Kan vare i uker, i motsetning til feber forårsaket av forkjølelse.

Swissized lymfeknuter og indre organer

L’systemisk AIG kan også forårsake hevelse og lymfeknuter betennelse. Lymfeknutene er små kjertler som fungerer som filtre i kroppen din. De finnes på hele kroppen, inkludert vinkler av kjeve, L’armhulen og # 8217; innsiden av låret.

Noen ganger kan hevelse spre seg til de indre organene, som påvirker hjertet, leveren, milten og stoffet som omgir organene (Sierosite). I sjeldne tilfeller kan lungene flamme. En sjelden, men seriøs, komplikasjon kalt makrofagisk aktiveringssyndrom (MAS) kan oppstå når immunsystemet går i ekstreme overdrive.

Lev med Jia

Å få en diagnose av leddgikt kan gi stor usikkerhet, spesielt når du er ung. Det kan også være en vanskelig og smertefull tilstand som skal leve med. Men med tilstrekkelig behandling og symptomstyring fortsetter mange unge med ungdommelig idiopatisk leddgikt å leve et normalt liv. Din leddgikt kan til og med gå til remisjon. Overvåker symptomene dine og jobber tett med legen din for å sikre det beste resultatet.