6 skjulte IPF-advarselsskilt

Idiopatisk pulmonal fibrose (IPF) er en sjelden og kronisk lunge sykdom. En tørr hoste og mangelen på pusten er to av de vanligste symptomene, men det er mange andre mulige symptomer. Ordet & # 8220; idiopatisk & # 8221; Det betyr at det ikke er noen kjent årsak til sykdommen, som kan gjøre diagnose vanskelig. Her er noen av de mindre vanlige tegnene du kan ha IPF, så vel som comorbiditeter og når du skal se legen din.

1. Vekttap

Spise blir vanskeligere med IPF. Det tar mer energi å puste blant bittene. Av denne grunn mister folk med sykdommen noen ganger sin appetitt og i sin tur miste vekt ufrivillig. Det er viktig for de som lider av IPF, følger en diett rik på mat rik på næringsstoffer. Å spise mindre måltider i løpet av dagen kan også hjelpe deg med å holde en sunn vekt.

2. Bake fingrene og føttene

Clubbing av fingrene på hender og føtter oppstår når kroppen din mottar mindre oksygen gjennom blodet. Neglene dine kan bli bredere eller mer runde i de påfølgende faser av sykdommen. Fingertuppene kan også virke hovent og rødt og til og med føle seg varm.

3. Utmattelse

De Food and Drug Administration av USA Han intervjuet en gruppe mennesker med IPF og mange forklarte at tretthet er en av de vanskeligste aspektene av sykdommen. En intervjuet sa: I mine verste dager vil hosten sveipe bort for en hel dag & # 8230; Fysisk er du utmattet & # 8221;. Daglige aktiviteter kan bli mye vanskeligere når pusten er kompromittert. Også hyppig hoste kan gjøre deg veldig sliten.

4. Søvnproblemer

For noen er hosten med IPF verre om natten. Det gjør det vanskelig å få en avslappende søvn. Etter diagnosen kan du også ha problemer med å sove på grunn av ulike behandlinger. Medisiner som prednison, kan for eksempel avbryte søvnsyklusen og føre til andre bivirkninger, for eksempel vektøkning eller humørsvingninger.

5. Muskel og ledd smerte

Hoste kan også forårsake muskler og leddsmerter. Du kan prøve noe, fra hodepine til brystsmerter og spenning. Noen mennesker rapporterer også smerte som ligger til lepper og tunge.

6. Ødem

L’IPF kan forårsake hevelse i endene. Som sykdommen forverres, må høyre side av hjertet ditt fungere mer for å pumpe blod gjennom blodkarene til lungene for oksygen;. Som et resultat, ditt hjerte reduserer volumet av blod som pumper og blod kan gå tilbake til andre områder av kroppen, som leveren, mage-tarmkanalen og oftere i den nedre delen av bena.

Comorbidity

En komorbiditet er tilstedeværelsen av to eller flere sykdommer samtidig i en pasient. En av de vanligste medisinske problemene som går hånd i hånd med IPF, er gastroøsofageal reflukssykdom (GERD). Med GERD, blir en regurgitasjon eller tilbakeløp av innholdet i magen testet i # 8217; spiserøret.

Andre komorbiditeter med IPF inkluderer:

Når du skal se legen din

Tidlig diagnose er grunnleggende med IPF. Først finner du ut at du har sykdommen før du kan prøve å senke progresjonen og lindre symptomene. Hvis til tross for å puste eller irriterende hoste, fikse en avtale med legen din.

Du kan bli adressert til en lungespesialist kalt pneumolog for en mer detaljert evaluering.

Test som kan bidra til å diagnostisere L & IPF inkluderer:

  • Røntgen av brystet
  • Pulmonal funksjonstest
  • Ct skanninger
  • blodanalyse
  • bronkoskopi
  • Pulmonal Biopsy

Ta en liste over spørsmål til avtale og notater om personlig eller familie medisinsk historie du føler deg relevant. Selv om årsaken til # 8217; IPF er ukjent, rundt 1 i 20 Folk som har sykdommen, finner ut å ha en familiehistorie.

Ta bort

Det er viktig å kommunisere med legen din når symptomer som påvirker hverdagen. Føler seg trøtt eller har smerte og smerte kan ikke bety noe. I sjeldne tilfeller kan de være skjulte tegn på en kronisk sykdom som L’IPF. Hvis du ikke er sikker på hva du lever er seriøs, bør du vurdere å holde en dagbok for å registrere dine symptomer. Du kan gi denne informasjonen til legen din for å hjelpe deg med en diagnose.