25 ord du bør vite: diagnose av brystkreft

Motta en diagnose av brystkreft er undertrykkende. Og når du endelig er klar til å akseptere diagnosen din og gå videre, blir du utsatt for et helt nytt ordforråd forbundet med kreft. Det er derfor vi er her.

Oppdag de viktigste vilkårene du kan møte under reisen til diagnosen brystkreft.

Patolog

Omvendt

Patolog:

En lege undersøker biopsi eller brystvev under mikroskopet og avgjør om du har kreft. En patolog gir en onkolog eller internist en rapport som inkluderer en diagnose av graden og kreft-subtypen. Denne rapporten hjelper til med å kjøre behandling.

Imaging Test Imaging Test:

Test fotografering av kroppen inne for å oppdage eller overvåke kreft. Mammografi bruker stråling, ultralyds bruk Lydbølger og magnetisk resonans bruker magnetfelt og radiobølger.

DCIS DCIS:

Står for & # 8220; kanktural karsinom in situ & # 8221;. Dette er når de unormale cellene finnes i brystkanalene i brystet, men det omkringliggende vevet har ikke spredt seg eller invadert. DCIS er ikke en kreft, men kan utvikle seg i kreft og bør behandles.

Mammografi mammografi:

Et screeningsverktøy som bruker røntgenstråler for å skape sinusbilder for å oppdage de første tegn på brystkreft.

Her2 her2:

Står for & # 8220; human epidermal vekst faktor reseptor & # 8221;. Et protein som overexpresses på overflaten av noen brystkreftceller og er en viktig del av banen for vekst og overlevelse av celler. Også kalt ErbB2.

Grad grad:

En måte å klassifisere svulster basert på hvordan tumorceller ligner normale celler.

Hormonale hormonelle reseptorer:

Spesielle proteiner som ligger på innsiden og på overflaten av noen celler i hele kroppen, inkludert brystceller. Når man aktiverer, rapporterer disse proteinene tumorcellevekst.

Genetisk mutasjon genetisk mutasjon:

En endring eller en permanent endring i DNA-sekvensen av en celle.

Og og:

Står for & # 8220; østrogenreceptor & # 8221;. En gruppe proteiner tilstede ALLE’inne og på overflaten av noen brystkreftceller som aktiveres av # 8217; østrogenhormon.

Biomarker Biomarker:

Et biologisk molekyl som utskilles av noen kreftceller som kan måles, vanligvis ved hjelp av en blodprøve, og brukes til å oppdage og overvåke behandlingen av en sykdom eller tilstand.

Lymfeknuter lymfeknuter:

Små klumper av immunvev som virker som filtre for fremmedlegemer og tumorceller som strømmer gjennom lymfesystemet. En del av kroppens immunsystem.

Pr pr:

Står for & # 8220; progesteron reseptor & # 8221;. Et protein tilstede ALL’inne og på overflaten av noen brystkreftceller og aktivert av progesteron, Steroidhormonet / Steroidhormonet.

Patologi patologi:

En rapport som inneholder cellulær og molekylær informasjon som brukes til å bestemme en diagnose.

Biopsi med nålebiopsi med nål:

En prosedyre hvor en nål brukes til å trekke en prøve av celler, bryst eller væske stoff for testen.

Triple Negative Triple Negative:

Brystkreft subtype som er negativ for alle tre overflate reseptorer (ER, PR og HER2) og representerer 15-20% av brystkreftene.

Ilc ilc:

Står for & # 8220; invasiv Lobular Carcinoma & # 8221;. En type brystkreft som starter i lobuler melkprodusenter og sprer seg til det omkringliggende brystvevet. Representerer 10-15% av brystkreft tilfeller.

Benigno Benigno:

Beskriver en svulst eller en ikke-kreftformet tilstand.

Metastasis Metastasis:

Når brystkreft spredte seg utover lymfeknuter eller andre kroppsorganer.

Bioptisk biopsi:

En prosedyre hvor cellene eller stoffet fjernes fra brystet som skal studeres under mikroskopet for å bestemme om kreft er tilstede.

Ondsinnet Maleven:

Beskriver en kreftformet svulst som sannsynligvis vil spre seg til andre deler av kroppen.

Fasefase:

Et tall fra 0 til IV, som leger bruker til å beskrive hvor mye en kreft er avansert og for å bestemme en behandlingsplan. Jo høyere tallet, jo mer avansert er kreft. For eksempel indikerer scenen 0 unormale celler i brystet, mens IV-scenen er kreft som har spredt seg til fjerne kroppsorganer.

Oncotype DX OnCotype DX:

En test som brukes til å bidra til å forutsi hvordan en enkelt kreft kan oppføre seg. Spesielt sannsynligheten for at du gjentar eller gjenskaper etter behandling.

IDC IDC:

Stativ for & # 8220; invasiv duktal karsinom & # 8221;. En type kreft som starter i melkeprodukter og sprer seg til det omkringliggende brystvevet. Utgjør 8217; 80% av alle brystkreftene.

IBC IBC:

Står for & # 8220; inflammatorisk brystkreft & # 8221;. En sjelden, men aggressiv type brystkreft. De viktigste symptomene er det raske utseendet på hevelse og brystrødhet.

BRCA BRCA:

BRCA1 og BRCA2 er arvelige genmutasjoner notater for å øke risikoen for brystkreft. Representerer fra 5 til 10 prosent av alle brystkreftene.