17 Ikke-motorer Symptomer på Parkinsons sykdom

Hva skal du se etter

Parkinsons sykdom er en progressiv og degenerativ hjernesykdom. Når du tenker på Parkinson, tenker du sannsynligvis på motorproblemer. Noen av de mest kjente symptomene er tremor, sakte bevegelser og dårlig balanse og koordinering.

Men Parkinsons sykdom kan også forårsake en rekke ikke-motorer problemer, som kan være betydelig mindre åpenbare. Noen av disse symptomene kan virke år før motorsymptomene og godt før du vet hvordan du får Parkinson.

C’er en lang liste over symptomer forbundet med Parkinsons sykdom, men ingen har dem alle. Realitetene i tilstanden varierer mye fra person til person. Men om det 98.6 prosent Personer med Parkinsons sykdom har en eller flere ikke-motorer symptomer.

Hva er de første ikke-motorer symptomene?

Noen av de første ikke-motorer symptomene synes ikke å være relatert til måten vi tenker på Parkinsons sykdom. Alle’Start kan være nok Miti og har en tendens til å utvikle seg sakte.

Blant dem er:

Svekkelse av Dell’lukt og smak

Dette kan skyldes degenerasjonen av den fremre olfaktoriske kjernen og den olfaktoriske pæren, en av de første delene av hjernen som er berørt av Parkinson. Dette kan skje så gradvis at du ikke engang legger merke til det.

Miste lukten og smaken kan få deg til å miste interesse for mat. Du kan miste viktige næringsstoffer og gå ned i vekt.

Søvnforstyrrelser

Dette inkluderer søvnløshet, overdreven dagtid døsighet, levende drømmer og snakker i søvn. Søvnproblemer kan være resultatet av degenerasjonen av sovende sykkelregulatorer. De kan også skyldes avstengningsbevegelser eller muskelstivhet om natten.

Forstyrrelser i humøret

Dette inkluderer irritabilitet, impulsiv oppførsel, angst og depresjon. Hvis du har Parkinson, har hjernen din i økende grad dopamin, et kjemikalie som bidrar til å regulere følelser.

Svimmelhet og svimmelhet

Dette kan skyldes et lavt blodtrykk når det står opp (ortostatisk hypotensjon). Det er mulig at nervesystemet ikke produserer eller bruker noradrenalin riktig, noe som oversetter en reduksjon i blodstrømmen til hjernen.

Forstoppelse

Dette kan skyldes degenerasjonen av nerver i mage-tarmkanalen, som senker bevegelsen i tarmene.

Rådfør deg med en lege

Selvfølgelig kan disse symptomene skyldes en rekke grunner som ikke har noe å gjøre med Parkinsons sykdom. Legen din er den eneste personen som kan gjøre en diagnose, og fikser deretter en avtale hvis du finner uforklarlige symptomer.

Hva er noen andre ikke-motorer symptomer?

Det er mange potensielle ikke-motorer symptomer på Parkinson. Disse kan starte når som helst på utviklingen av sykdommen.

Noen av disse er:

Kognitive endringer

Dette inkluderer minneproblemer, nedgang i tanke og konsentrasjonsvansker. Parkinsons sykdom kan også forårsake hallusinasjoner, vrangforestillinger og demens.

Kognitiv forringelse er en av de mer vanlig Ikke-motorer symptomer på Parkinsons sykdom. Dette kan skyldes dråpen i dopamin eller andre kjemiske budbringere i hjernen.

Gastrointestinal dysfunksjon

I tillegg til forstoppelse kan nervene degenerasjon i mage-tarmkanalen forårsake andre problemer som syre refluks, kvalme, tap av appetitt og vekttap.

Urinproblemer

Dette inkluderer en større frekvens og inkontinens. Dette kan skyldes degenerering av autonome blære nevroner, motorområder og høyere kontrollområder.

Seksuelle problemer

Dette inkluderer erektil dysfunksjon, som kan skyldes autonom degenerasjon. Selv sykdommene i’humør og andre fysiske symptomer kan forstyrre ditt sexliv.

Smerte

Dette kan skyldes degenerasjon av dopaminavhengige sentre som regulerer smertehemming. Smerte kan også komme fra andre symptomer, for eksempel muskelkramper og stivhet.

maskering

Denne tilstanden oppstår når uttrykket ditt ser alvorlig, trist eller sint, selv om du er et godt humør. Det kan også lede et tomt utseende eller ikke banging øyelokkene så mange ganger som du burde. Dette kan sende feil signaler, noe som gjør at du virker utilgjengelig og forstyrrer din evne til å kommunisere effektivt.

Andre symptomer

Andre mulige symptomer inkluderer:

 • Se problemer, inkludert okular tørrhet, sløret syn, dobbeltsyn og øye tretthet
 • Overdreven svette eller andre hudproblemer, som fet eller tørr hud, tonehøyde eller betent hud
 • pust
 • utmattelse
 • bøy ned eller nobier
 • Vekttap

Blandet motor og ikke-motorer symptomer

Parkinsons sykdom kan påvirke musklene du bruker til munnbevegelser og for svelging.

Dette kan forårsake symptomer som:

 • Lav, myk eller hes stemme
 • Overdreven spytt eller hengende
 • Vanskeligheter med å snakke riktig
 • Svelgingsproblemer, som kan føre til tannproblemer og kvelning

Når du skal se legen din

Det er lett å anta at disse problemene har andre årsaker, og de gjør det ofte. Men hver av disse ikke-motorer symptomene kan ha stor innvirkning på den generelle livskvaliteten.

Å ha en eller flere betyr ikke nødvendigvis at du har Parkinsons sykdom eller som til slutt vil utvikle den. Men det er verdt å konsultere legen din.

Fortell legen din dersom du er redd for å ha Parkinsons sykdom. Selv om det ikke er noen kur, er det rusmidler for å kontrollere symptomene.

Hva du kan forvente fra diagnosen

Det er ingen enkelt test for Parkinson, så det kan ta litt tid å komme til diagnosen.

Legen din vil trolig lede deg til en nevrolog, som vil undersøke symptomene dine og utføre en fysisk undersøkelse. Informer legen din om alle stoffene du tar. Noen av disse symptomene kan være bivirkninger av disse stoffene.

Legen vil også sjekke om andre forhold som forårsaker lignende symptomer.

Diagnostiske tester vil være basert på symptomer og på nevrologisk analyse og kan omfatte:

 • blodanalyse
 • urinprøve
 • Imaging test, som MR, ultralyd og kjæledyr skanninger

Hvis legen mistenker Parkinsons sykdom, kan få et stoff som heter Carbidopa-Levodopa. Hvis symptomene dine forbedrer under L’å ta dette stoffet, vil det bekrefte diagnosen.

Og hvis du ikke har Parkinson, er det fortsatt viktig å finne årsaken til symptomene dine, slik at du kan få # 8217; hjelpe deg med å trenge.