11 ting du aldri bør fortelle noen med SM

Når du går gjennom noe dine venner og din familie ikke forstår, vet de ikke alltid hva de skal si. Noen ganger kan det virke som om de er ufølsomme, likegyldige eller til og med uhøflige.

Vi spurte folk som bor med multippel sklerose (SM) for å fortelle oss de mest irriterende tingene som folk som kjenner de sa om det. Her er et eksempel på hva de menneskene sa & # 8230; Og hva de kunne si.

Når du forteller folk med SM eller andre kroniske sykdommer & # 8220; usynlig & # 8221; at de ikke virker syke, de kan føle seg som å ignorere sin sykdom eller anklage dem for å late som. Du kan ikke fortelle hvordan du føler deg en person med SM fra måten det ser ut til. Fortell dem at de er fine, er et kompliment og spør hvordan de føler at de gjenkjenner deres virkelighet.

MS er ikke lenger lett for unge, og det er heller ikke mer sannsynlig enn bedre. Tenk deg å være midt i livet ditt og å håndtere uforutsigbare nevrologiske symptomer. Bevisstheten om å ha en kronisk ung alderssykdom kan være overveldende. Det er bedre å bare tilby din følelsesmessige og praktiske støtte.

Hvis du ikke kjenner fakta, er det bedre å ikke gjøre forutsetninger. Hvis de er åpne, still spørsmål. Ellers dedikerer det noen minutter til din tid for å lære det grunnleggende. MS er ikke smittsom. I M, angriper immunsystemet feil myelin, det beskyttende stoffet rundt nervefibre. Over tid forårsaker dette dannelsen av skader i sentralnervesystemet. Hva utløser denne prosessen er ikke klar, men det kan være en kombinasjon av ting. Noen søkebaner inkluderer genetisk predisposisjon, smittsomme agenter og miljøfaktorer.

Det er ingen rask løsning for MS og behandle det kan være komplisert og dyrt. Det varierer fra person til person, og noen ganger må behandlingen endres basert på symptomer. Noen stoffer som modifiserer injiserbar sykdom og noen piller-formus legemidler er utformet for å senke sykdomsprogresjonen og redusere antall gjentakelser. Noen mennesker med SM bruker andre medisiner eller terapier for å behandle individuelle symptomer. Det er bedre å følge eksemplet på vennen din i å diskutere behandlingen for MS.

Personer med SM blir bombardert med historier om andre mennesker med SM, inkludert de som skaler fjell og driver maraton og de som ikke kan komme seg ut av sengen eller gå uten hjelp. Men siden SM er annerledes for alle, er det ingen mening å sammenligne SM av vennen din med den for noen andre.

MS, spesielt den gjentatte remittent typen, kan endres mye fra år til år, måned i måneden og til og med dag for dag. En person med SM kan virke helt sunn og sterk i uken, men ikke å kunne sette en fot foran # 8217; andre neste. Remisjon betyr ikke at MS går for alltid, eller at det har vært en feil diagnose. Igjen, symptomene er vanlige i MS.

Ikke si dette eller noe sånt. Det er presumptuous og smertefullt. Du samler bare skylden.

det er ikke en konkurranse. Din venn har ingen stemme i kapittelet på # 8217; godkjenning eller ikke. Spør hvorfor de har blitt godkjent foreslår å stille spørsmål om deres ærlighet på deres funksjonshemning.

Det er bedre å snakke om fordelene med # 8217; trening uten å tilby falske forhåpninger. Hvis din mor hadde MS, er det sannsynligvis fortsatt # 8217;. L’Trening, kosthold og andre livsstilsfaktorer er viktige for folk med SM. Å lage sunne valg kan hjelpe deg med å holde seg sterk, styrke generell helse og forbedre noen SM-symptomer. Men det er ikke en kur ennå.

Kroniske søvnforstyrrelser (CSD) og kronisk tretthet er vanlige blant SM-pasienter. Men å sove betyr ikke nødvendigvis at det er lettere å skaffe seg. Og en god natts søvn overskrider ikke nødvendigvis den overveldende tretthet som kommer fra MS.

Når noen snakker om ens egne vanskeligheter med MS, betyr det ikke at han trenger en livsleksjon eller som ikke har et perspektiv. Ting kunne gå verre; ting kan bli bedre. Men hva de har er. Det er det de trenger å gjøre nå, og er en stor del av livet deres. La snakke om det uten å få dem til å føle seg små, fordi MS ikke er liten.

Du har SM eller du kjenner noen som er den ene? Kontakt vår samfunn som bor med MS på Facebook »