10 tips for å finne den perfekte gave til en person med autisme

Hvis du er en omsorgsperson for noen som bor med autisme, spesielt et barn, kan en av de store stressfaktorene i løpet av ferien forstå hva slags gave får det.

L’Autisme inkluderer noen ganger ukonvensjonell eller sporadisk kommunikasjon, så utviklingen av en gaveliste er generelt mer arbeidskrevende enn å si: «Hei, gjør en liste over hva du vil!& # 8221;

Datteren min, lilje, lever med autismen. Og Quest’år (som sist) vil ikke ha noe. At juleferien (i vårt tilfelle, jul) er mer for deg eller for meg er det en guttespill: det er for meg.

Jeg ga opp for å late som mitt ønske om at du vil åpne gaver som bringer deg glede. Jeg er fornøyd med å gjøre ferien den mest avslappede for henne, fortsatt nyter de tradisjonene som jeg vokste opp, og jeg er ikke villig til å forlate meg, tilpasse de tradisjonene til å tilpasse seg hennes nevrologi og til og med tilfredsstille mine største forventninger, nevrotypiske datter Emma.

Det er vanskelig når som helst for å finne ut hva Lily ønsker fordi det ikke nødvendigvis svarer på spørsmål som & # 8220; hva du vil?& # 8221; uavhengig av tema. Dette gjør å møte hennes behov og ønsker til en utfordring under alle omstendigheter, men mye mer stressende når hun ber om ikke bare en ting eller to, men dusinvis også (Lily har også bursdag i desember).

Denne utfordringen er ikke uvanlig på autismespekteret, selv om & # 8211; som det meste i den skumle verden & # 8211; det er ikke en universelt delt egenskap.

Så hvordan vet du hva du skal kjøpe til den spesielle personen du elsker når kommunikasjonen er mindre direkte enn & # 8220; Lag en liste & # 8221;? Her er 10 tips som jeg håper kan hjelpe deg.

1. Spørre

OK, OK, jeg vet at jeg nettopp har skrevet hele denne artikkelen på forhånd om hva du skal kjøpe når du ikke kan få enkle svar, men jeg tror det fortsatt er viktig å spørre.

Jeg spør Lily hvert år, hver gang jeg kan huske, på mange forskjellige måter. Lily svarer ofte ikke på spørsmålene mine, men noen ganger er det fordi hun ikke liker måten de blir formulert på.

Å endre måten jeg spør på vil noen ganger tillate henne å forstå bedre. Noen forskjellige måter jeg spør er:

  • & # 8220; Hva vil du?& # 8221;
  • & # 8220; Hva du liker å leke med?& # 8221;
  • & # 8220; [Sett inn leketøyet] ser morsomt ut?& # 8221;
  • & # 8220; Hva er favorittleken din?& # 8221;

Og dette lykkes meg noen ganger på en måte som jeg ikke forstår, men som gjør meg glad: & # 8220; Jeg lurer på hva Lily ønsker seg til jul.& # 8221;

Noen ganger er det åpenbart, noen ganger er det ikke. Men hvis du kan finne ut direkte fra dem, er dette åpenbart den raskeste og enkleste løsningen.

2. Husk: ikke all kommunikasjon er verbal

Alle som bryr seg om noen som kommuniserer på en utradisjonell måte har hørt denne setningen, og den gjelder også for høytiden.

Lily kommuniserer sin kjærlighet til visse leker eller aktiviteter i kraft av ren repetisjon. Så hva moro nyter den kjære?

Lily elsker å leke med sin iPad, skyte sidene i bøkene, lytte til musikk og lek med hans prinsesse slott. Selv i dette tilfellet kan det være åpenbart, men jeg leter etter måter å integrere de tingene jeg kjenner deg allerede.

Musikk Streaming kan ha gjort CD-kjøpet nesten foreldet, men kanskje er det nødvendig med en ny høyttaler eller Bluetooth-hodetelefoner. Eller kanskje nye prinsesser for slottet, eller lignende spillesett, som en gård eller fornøyelsespark, som lar deg spille på en måte som ligner på noe som allerede liker.

3. Spør ekspertene

Hvert år spør jeg lærere og terapeuter av lilje som leker og aktiviteter elsker mens han er der. Jeg får ikke alltid denne typen detaljer i deres daglige relasjoner, og så finner at han elsker en bestemt scooter under gymnastikkleksjoner, en tilpasset sykkel eller en bestemt sang er ofte en nyhet for meg.

Lily rutiner varierer basert på stedet, så hva som interesserer meg på skolen, er vanligvis ikke nevnt hjemme, fordi det vet at det ikke er tilgjengelig. Sett noe som liker på skolen i et nytt miljø, er ofte en god gaveide for henne.

4. Utvid på et tema

Noen barn med autisme finner glede på en veldig spesifikk og konsentrert måte. Jeg har venner hvis barn vil elske alt som er Thomas Tank Engine, Lego, Princesses, Wiggles og så videre. Lily kjærlighet er wiggles.

Jeg leter etter måter å inkorporere Quell & # 8217, kjærlighet i forskjellige utsalgssteder. Wiggles dukker, bøker, fargestoffer, CDer, DVDer, klær: Alle disse gaver er mer sannsynlig å lykkes på grunn av hans kjærlighet til Wiggles filmer.

Som foreldre kan det være kjedelig å lytte til noe igjen og igjen, men hvis målet er lykken til ferien, så ser jeg etter en måte å nå den. Selv om det til syvende og sist betyr å ofre fornuften min på grunn av Wiggles overbelastning.

5. Omfavn redundans

Det er noen nisjevarer som ikke forventes å bli erstattet. Når den slites ut, går i stykker, dør eller blir borte, kan den være ekstremt inspirerende for din kjære.

Lily har en venn som elsker en segmentert trelekeslange. Han bruker det til å roe seg ned og stimulere seg selv. Moren hennes har flere duplikater av den slangen, så hvis hun mister den, har hun en annen.

Jeg har en annen venn hvis sønn har en veldig spesifikk Steelers-hatte. Han kjøpte en annen identisk til ham til bursdagen hans. Overflødige gaver høres kanskje ikke ut som «morsomme», men de er definitivt nyttige og nyttige.

6. Fyll på med komfortable klær

De med autisme kan være ekstremt følsomme for berøring. Noen klær som er klare til å bruke, virker skraper og sømmer eller etiketter kan gni som et glasspapir.

Når du finner klær som fungerer, hold deg til dem. Men du kan ikke alltid finne den kjolen når du trenger den, så mange par identiske bukser kan være mer velkommen enn noe & # 8220; nytt & # 8221; som kanskje passer eller ikke passer når den bæres. Hold deg til det som fungerer & # 8230; og kjøpe reservedeler.

7. Gjør det selv noen leker og sensoriske verktøy

Mange skoler av autisme (eller støtte klasser alle’læring) har sensoriske rom. Mens du oppretter et komplett sensorisk rom i hjemmet ditt, kan det virke litt og # 8216, uoverkommelig når det gjelder kostnader, kjøp (eller bygge) en komponent eller to er ikke.

Enten det er et bobleårn, en vannseng, lys fra myke farger eller stereoanlegg for å spille søt musikk, kan du få noen gode online ideer om hvordan du lager en trygg, sensorisk og tilfredsstillende sikker plass til den kjære.

Å søke etter ideer til sanserom på nettet vil gi deg mange potensielle gjør-det-selv-gaver eller prosjekter å ta fatt på.

8. Vær ukonvensjonell

Da Lily var baby, elsket hun bleier. Ikke så mye å bruke dem, men leke med dem. Han gravde ned i en boks med bleier og tok dem ut, undersøkte dem, vred hånden frem og tilbake og så på dem, luktet på dem (de lukter godt), og gikk så videre til den neste. For timer.

Selv om det ikke var en typisk gave, fikk vi esker med Lily-bleier. Vi lot dem rote seg imellom, trekke dem ut av pent stablede poser, spre dem over alt og så sette dem tilbake. Selvfølgelig brukte vi bleier mer tradisjonelt senere, men det hun egentlig ville gjøre var å leke med dem, så det var vår gave til henne. Og hun elsket det.

Ikke vær redd for å gi noe ukonvensjonelt bare fordi det ikke ser ut til å være det du vil vurdere et leketøy eller en tradisjonell gave. Det som virker ukonvensjonelt for deg, kan gi barnet ditt enorm tilfredsstillelse.

9. Bli kjent med gavekort

Når barn beveger seg gjennom ungdomsårene og nærmer seg voksenlivet, virker det nesten universelle ønsket om å kunne velge selv sterkere og sterkere. Mens mange sliter med ideen om å gi penger eller gavekort fordi de føler det er upersonlig, er det ofte & # 8220; favorittgaven & # 8221;.

Det er ikke bare penger. Det er & # 8230; frihet. Jeg sliter med å gi gavekort til min eldste datter, Emma, ​​men så husker jeg at målet med enhver gave er hennes lykke.

Lily elsker McDonald’s. I noen tidligere perioder var maten til Lily en stor hindring, og en av de få tingene vi kunne mate henne som hun tålte var McDonald’s kyllingnuggets. En uke under en ferie hvor all mat av den lokale matbutikken var annerledes, skummelt og uakseptabelt, l’vi brakte til å spise av McDonald’S 10 ganger.

Gjør og ofte motta McDonald Gavekort’S for Lily, og er alltid en flott gave. Nesten alle de viktigste forhandlere og restauranter har gavekort, så de er også enkle å finne.

10. Invester i terapeutiske verktøy og leker

Leker vinker, terapeutiske svinger, adaptive redskaper og vektede tepper er kanskje ikke overraskende, dyrt. De gjør gode gaver som, hvis ikke akkurat tradisjonelle feriegaver, er nyttige og velkommen.

Noen ganger observeres fordelene med disse verktøyene og lekene bare i et skole- eller terapeutisk miljø, men kan også brukes hjemme.

Stress for å finne gaven & # 8220; riktig & # 8221; Det er kanskje mindre stressende hvis vi tillater oss å overvinne forventningene som forvirrer hva som er riktig for våre kjære som lever med autismen med det som passer for oss, eller hva vi selv ville ha likt deres sted.

Et gjentatt tema i autismens verden, vi kan ikke forvente tradisjonelle eller typiske. Vi bør tilpasse oss og skyte for eksepsjonelle i stedet.

Jim Walter er forfatteren av Bare en liten blogg, der han forteller om eventyrene sine som alenefar til to døtre, hvorav den ene har autisme. Du kan følge den Twitter.