10 ting å vite om idiopatisk lungfibrose

Beskrivelse

Hvis du har blitt diagnostisert med en idiopatisk pulmonal fibrose (IPF), kan du være full av spørsmål om hva som vil skje neste.

En pulsmødre kan hjelpe deg med å forstå den beste behandlingsplanen. De kan også gi deg råd om livsstilsendringer du kan gjøre for å redusere symptomene og få bedre livskvalitet.

Her er 10 spørsmål du kan ta med til din avtale med pneumolog for å hjelpe deg med å forstå og bedre administrere livet ditt med IPF.

1. Hva gjør min idiopatiske tilstand?

Du kan være mer kjent med begrepet Pulmonal Fibrose & # 8221;. Det betyr lung arr. Ordet & # 8220; idiopatisk & # 8221; Beskriver en type lungefibrose der legene ikke kan identifisere årsaken.

L’IPF innebærer et arr mønster kalt vanlig interstitial lungebetennelse. Det er en type interstitial lungesykdom. Disse forholdene Cicatrizzano Det lungekulturen ligger mellom luftveiene og blodet.

Selv om det ikke er noen presis årsak til IPF, er det noen risikofaktorer som er mistenkt for tilstanden. En av disse risikofaktorene er genetikk. Forskere har identifisert at en variasjon av MUC5B-genet gir deg til 30 prosent Risiko for å utvikle tilstanden.

Andre risikofaktorer for IPF inkluderer:

 • din alder, siden IPF vanligvis oppstår hos mennesker over 50 år
 • Ditt kjønn, siden menn er mer sannsynlig å utvikle IPF
 • røyk
 • Condibidity forhold, for eksempel autoimmune forhold
 • miljøfaktorer

2. Hvor vanlig’IPF?

IPF påvirker 100.000 Amerikanere, og anses derfor som en sjelden sykdom. Hvert år, leger Diagnosticano 15.000 mennesker I USA med tilstanden.

Rundt om i verden, om fra 13 til 20 I hver 100.000 mennesker har tilstanden.

3. Hva vil skje med pusten min over tid?

Hver person som mottar en diagnose av IPF, vil i utgangspunktet ha et annet nivå av respiratoriske vanskeligheter. Det er mulig at det er diagnostisert i de første fasene i # 8217; IPF når du bare har et mildt og hvesende pust under den aerobic øvelsen. Eller du kan ha en sterk kortpustethet på grunn av daglige aktiviteter som å gå eller dusje.

Man hånden at IPF utvikler seg, kan du ha flere problemer med å puste. Lungene dine kan bli tykkere på grunn av andre arr. Dette gjør det vanskelig å skape oksygen og flytte det inn i blodet. Som betingelsen forverres, vil du legge merke til at du puster sterkere selv når du er i ro.

Utsiktene til IPF er unike for deg, men for øyeblikket er det ingen kur. Mange mennesker bor 3 til 5 år Etter diagnosen IPF. Noen mennesker lever lengre eller kortere perioder, avhengig av hastigheten som sykdommen utvikler seg. Symptomene du kan støte på under din tilstand, varierer.

4. Cos’mer vil skje med kroppen min over tid?

Det er andre symptomer på IPF. Disse inkluderer:

 • En ikke-produktiv hoste
 • utmattelse
 • Vekttap
 • Smerte og ubehag til brystet, ALLE’Abdomen og ledd
 • Fingrene av hender og føtter fylt

Snakk med legen din dersom nye symptomer oppstår eller verre. Det kan være behandlinger som kan bidra til å lindre symptomene.

5. Det er andre lungeforhold som jeg kunne eksperimentere med IPF?

Du kan være i fare for å ha eller utvikle andre lungeforhold når du har L’IPF. Disse inkluderer:

 • Blodkoaguli
 • Samle lunger
 • Kronisk obstruktiv bronkopneumopati
 • lungebetennelse
 • Pulmonal hypertensjon
 • Obstruktiv søvnapné
 • lungekreft

Du kan også være i fare for å ha eller utvikle andre forhold som gastroøsofageal reflukssykdom og hjertesykdommer. Gastroøsofageal reflukssykdom slår 9 personer ut av 10 med IPF.

6. Hva er målene for IPF-behandling?

L’IPF er ikke herdbar, så målene med behandlingen vil fokusere på å opprettholde symptomene under kontroll. Dine leger vil forsøke å holde oksygennivået stabilt slik at du kan fullføre daglige aktiviteter og # 8217; trening.

7. Som strekk l’IPF?

Behandling for L’IPF vil fokusere på styring av symptomer. Behandlinger for L’IPF inkluderer:

Medisinering

US Food and Drug Administration godkjente to nye stoffer i 2014: Nintedanib (OFEV) og Pirfenidone (Esbriet). Disse stoffene kan ikke reversere skadene på lungene, men kan sakte helbredelsen av lunge stoff og progresjonen av # 8217; IPF.

Pulmonal rehabilitering

Pulmonal rehabilitering kan hjelpe deg med å håndtere pusten. Flere spesialister vil lære deg hvordan du klarer L’IPF.

Pulmonal rehabilitering kan hjelpe deg:

 • Lær mer om din tilstand
 • Øvelse uten å forverre pusten
 • Spis sunnere og balansert måltider
 • puste lettere
 • Lagre din energi
 • Navigere de følelsesmessige aspektene av tilstanden din

Oksygen terapi

Med oksygenbehandling vil du motta en direkte tilførsel av oksygen gjennom nesen med en maske eller nese tips. Dette kan hjelpe deg med å lindre pusten. Avhengig av alvorlighetsgraden av # 8217; IPF, kan legen råde deg til å bære den i enkelte øyeblikk eller alltid.

Pulmonal transplantasjon

I noen tilfeller av IPF kan du være en kandidat til å motta en lungetransplantasjon for å forlenge livet ditt. Denne prosedyren utføres vanligvis bare hos personer under 65 uten andre alvorlige medisinske forhold.

Prosessen med å motta en lungetransplantasjon kan ta måneder eller mer. Hvis du mottar en transplantasjon, må du ta medisiner for å hindre at kroppen din avviser det nye organet.

8. Hvordan kan jeg forhindre den verste tilstanden?

For å hindre at symptomene blir verre, bør du øve gode helsevaner. Dette inkluderer:

 • slutte å røyke umiddelbart
 • Vask hendene regelmessig
 • Unngå kontakt med syke mennesker
 • Få vaksinasjoner for influensa og lungebetennelse
 • Tar medisiner for andre forhold
 • Hold deg unna lave oksygenområder, for eksempel antenner og steder med høye høyder

9. Hvilke livsstil tilpasninger kan jeg gjøre for å forbedre symptomene mine?

Livsstiljusteringer kan lindre symptomer og forbedre livskvaliteten.

Finn måter å holde seg aktiv med IPF. Pulmonal rehabiliteringsteamet kan gi deg råd om noen øvelser. Du kan også finne det som går eller bruker gymnastikkverktøy i treningsstudioet for å lindre stress og får deg til å føle deg sterkere. A’Et annet alternativ er å avslutte regelmessig for å tilbringe seg til hobbyer eller samfunnsgrupper.

Å spise sunne matvarer kan også gi deg mer energi til å holde kroppen sterk. Unngå bearbeidede matvarer rik på fett, salt og sukker. Prøv å spise sunne matvarer som frukt, grønnsaker, hele korn og magert protein.

L’IPF kan også påvirke ditt følelsesmessige velvære. Prøv meditasjonen eller en’annen form for avslapning for å roe kroppen din. Sover og hviler nok kan også hjelpe din mentale helse. Hvis du føler deg deprimert eller engstelig, snakk med legen din eller en profesjonell konsulent.

10. Hvor kan jeg finne støtte for tilstanden min?

Å finne et støttetettverk er viktig når du har blitt diagnostisert med IPF. Du kan spørre legene dine eller finne en på nett. Også kontakt slektninger og venner og la dem få vite hvordan de kan hjelpe deg.

Støttegrupper lar deg samhandle med et fellesskap av mennesker som opplever noen av dine egne utfordringer. Du kan dele dine erfaringer med IPF og lære å håndtere det i et medfølende og forståelsesmiljø.

Ta bort

Lev med IPF kan være vanskelig, både fysisk og mentalt. Derfor er det så viktig å aktivt se din pennumolog og spørre dem de beste måtene å håndtere din tilstand på.

Selv om det ikke er noen kur, er det flere trinn du kan forplikte deg til å senke utviklingen av # 8217; IPF og få en bedre livskvalitet.