10 årsaker til støt på baksiden av hodet

Beskrivelse

Å finne en bump på hodet er veldig vanlig. Noen klumper eller nupper oppstår på huden, under huden eller på beinet. Det er en lang rekke årsaker til disse støtene.

I tillegg har hver menneskeskalle en naturlig støt på baksiden av hodet. Denne bumpen, kalt en inion, markerer undersiden av skallen der den fester seg til nakkemuskelen.

10 årsaker til støt på hodet

Det er mange grunner til at du kan utvikle en støt på bakhodet. De fleste er ufarlige. I sjeldne tilfeller kan imidlertid en klump på hodet indikere et mer alvorlig problem. Hvis du merker noen forandringer med bumpen på hodet, hvis det blør eller gjør vondt, kontakt legen din.

1. Hodeskade

Hvis du slam hodet på et hardt objekt, kan du lide et kranisk traumer. Hvis en fremspring på hodet vises etter et kranisk traumer, betyr det at hodet ditt ble såret og kroppen prøver å helbrede alene.

Noen scenarier som kan føre til hodeskader er:

 • bilulykker
 • sportskollisjoner
 • faller
 • voldelige krangler
 • stump kraft traumer

Hodeskader kan forårsake hematom i hodebunnen eller blodpropp. Hvis det oppstår en liten hodeskade og en klump utvikler seg på hodet, er utviklet hematom et tegn på at det er mindre blødninger under huden. Disse støtene forsvinner vanligvis etter noen dager.

Mer traumatiske hodeskader kan forårsake større støt eller til og med blødning i hjernen (intrakranielle, epidurale og subdurale hematomer).

Hvis du har en hodeskade, spesielt en som får deg til å besvime, besøk legen din for å forsikre deg om at du ikke blør internt.

2. Inngrodde hår

Hvis du barberer hodet, kan du ha inngrodde hår. Dette skjer når et barbert hår vokser inn i huden, i stedet for gjennom det, og forårsaker en liten, solid rød kul. Noen ganger kan et inngrodd hår bli infisert og bli til en pussfylt kul.

Inngrodde hår er vanligvis ufarlige og retter seg ofte etter hvert som håret vokser. Du kan forhindre inngrodde hår ved å la dem vokse.

3. Follikulitt

Follikulitt er betennelse eller infeksjon i en hårsekk. Bakterielle og soppinfeksjoner kan forårsake follikulitt. Disse ujevnheter kan være røde eller se ut som hvite kviser.

Denne tilstanden kalles også:

 • barberhøvelstrøk
 • utslett i boblebadet
 • frisørens kløe

I tillegg til fremspringene på hodet, kan folk med follikulitt i hodebunnen også prøve kløe og smerte. Hvis de ikke behandles, kan infeksjoner bli til åpne sår.

Behandling for follikulitt inkluderer:

 • ikke bruk hatter
 • ikke barber deg
 • unngå svømmebasseng og boblebad
 • bruk av reseptbelagte antibiotika kremer, piller eller sjampo

I sjeldne ekstreme tilfeller kan laser hårfjerning eller kirurgi være nødvendig.

4. Seboreiske keratoser

Seboreiske keratoser er ikke-kreftfremkallende hudvekster som ser ut og føles som vorter. De vises vanligvis på hodet og nakken til eldre. Disse støtene er generelt ufarlige, selv om de kan se ut som hudkreft. Av denne grunn blir de sjelden behandlet. Hvis legen din er bekymret for at de seboreiske keratosene dine blir hudkreft, kan de fjerne det ved hjelp av kryoterapi eller elektrokirurgi.

5. Epidermal cyste

Epidermoide cyster er små harde kuler som vokser under huden. Disse saktevoksende cystene forekommer ofte i hodebunnen og ansiktet. De er smertefrie og hudfargede eller gule.

En opphopning av keratin under huden er ofte årsaken til epidermoide cyster. De er svært sjelden kreftsyke. Noen ganger vil disse cystene forsvinne av seg selv. De blir vanligvis ikke behandlet eller fjernet med mindre de blir infiserte og smertefulle.

6. Pilar cyste

Pilarcyster er en annen type saktevoksende godartet cyste som utvikler seg på huden. Pilarcyster forekommer oftest i hodebunnen. De kan variere i størrelse, men er nesten alltid glatte, kuppelformede og hudfargede.

Disse cystene er ikke smertefulle å ta på. De blir vanligvis ikke behandlet eller fjernet med mindre de blir infisert eller av kosmetiske årsaker.

7. Lipoma

Et lipom er en godartet svulst. De er den vanligste bløtvevskreften som finnes hos voksne, men sees sjelden på hodet. Oftest forekommer de på nakke og skuldre.

Lipomer finnes under huden. De føles ofte myke eller gummiaktige og beveger seg litt når de berøres. De er ikke smertefulle og ufarlige. Det er generelt ikke nødvendig å behandle lipomer. Hvis svulsten vokser, kan legen anbefale kirurgi for å fjerne den.

8. Pilomatrixoma

Et pilomatrixoma er en ikke-kreftsvulst hudsvulst. Det er vanskelig å ta på fordi det oppstår etter at cellene har forkalket under huden. Disse svulstene forekommer ofte i ansikt, hode og nakke. Vanligvis dannes bare en klump og vokser sakte over tid. Disse støtene gjør normalt ikke vondt.

Pilomatrixoma kan finnes hos barn og voksne. Det er en liten sjanse for at et pilomatrixom kan bli til kreft. Av denne grunn unngås behandling generelt. Hvis Pilatrixoma er smittet, kan legen kirurgisk fjerne den.

9. Basal cellekarsinom

Basal Cell Carcinomas (BCC) er kreftformige tumorer som vokser i det dypeste laget av huden. De kan være røde eller rosa og ligne støt, sår eller arr. BCC utvikler seg ofte etter gjentatt og intens soleksponering.

Denne typen hudkreft sprer seg vanligvis ikke. Det bør imidlertid fortsatt tas på alvor. Mohs-kirurgi er den mest effektive behandlingsformen.

10. Eksostose

Eksostose er vekst av bein over eksisterende bein. Disse benveksten vises ofte for første gang i barndommen. De kan forekomme på alle bein, men de forekommer sjelden på hodet. En røntgenstråle kan avsløre om fremspringet på hodet er A’eksostose. Behandling for beinvekst avhenger av mulige komplikasjoner som oppstår. I alvorlige tilfeller kan kirurgi være nødvendig.

Outlook

Det er mange forhold som kan forårsake en støt på baksiden av hodet. Behandlingen varierer etter årsak. De fleste støtene på hodet er ufarlige.

Hvis du ikke er sikker på hva som forårsaket klumpen på hodet, fortell legen din og se nøye på klumpen. Hvis noen av følgende endringer eller oppstår, ring legen din umiddelbart:

 • blødning
 • økt smerte
 • vekst
 • transformasjon til et åpent sår