10 helsefordeler med kardemomme, støttet av vitenskap

Kardemomme er et intenst smaksatt og litt søtt krydder som noen sammenligner med mynte.

Den er opprinnelig fra India, men er nå tilgjengelig over hele verden og brukes i både søte og salte oppskrifter.

Kardemommefrø, oljer og ekstrakter antas å ha imponerende medisinske egenskaper og har blitt brukt i tradisjonell medisin i århundrer (1, 2).

Her er 10 helsefordeler med kardemomme, støttet av vitenskap.

1. Antioksidant- og vanndrivende egenskaper kan senke blodtrykket

Del på Pinterest

Kardemomme kan være nyttig for personer med hypertensjon.

I en studie ga forskere 20 voksne som nettopp ble diagnostisert med høyt blodtrykk tre gram pulverisert kardemomme om dagen. Etter 12 uker hadde blodtrykket falt betydelig til normalområdet (3).

De lovende resultatene av denne studien kan være relatert til de høye nivåene av antioksidanter i kardemomme. Faktisk hadde deltakernes antioksidantstatus økt med 90 % ved slutten av studien. Antioksidanter har vært knyttet til lavere blodtrykk (3, 4).

Forskere mistenker også at krydderet kan senke blodtrykket på grunn av dets vanndrivende effekt, noe som betyr at det kan fremme vannlating for å fjerne vann som bygger seg opp i kroppen din, for eksempel rundt hjertet.

Kardemommeekstrakt har vist seg å øke vannlating og redusere blodtrykket hos rotter (5).

2. Det kan inneholde antikreftforbindelser

Forbindelser i kardemomme kan bidra til å bekjempe kreftceller.

Studier på mus har vist at kardemommepulver kan øke aktiviteten til visse enzymer som hjelper til med å bekjempe kreft (6, 7).

Krydderet kan også øke evnen til naturlige morderceller til å angripe svulster (8).

I en studie eksponerte forskere to grupper mus for en forbindelse som forårsaker hudkreft og matet en gruppe på 500 mg malt kardemomme per kg (227 mg per pund) vekt per dag (7).

Etter 12 uker utviklet bare 29 % av gruppen som spiste kardemomme kreft, sammenlignet med mer enn 90 % av kontrollgruppen (7).

Forskning på menneskelige kreftceller og kardemomme indikerer lignende resultater. En studie viste at en bestemt forbindelse i krydderet forhindret orale kreftceller i rørene i å formere seg (9).

Mens resultatene er lovende, har disse studiene bare blitt utført på mus eller i reagensrør. Menneskelig forskning er nødvendig før sterkere påstander kan fremsettes.

3. Den kan beskytte mot kroniske sykdommer takket være dens anti-inflammatoriske effekter

Kardemomme er rik på forbindelser som kan bekjempe betennelse.

Betennelse oppstår når kroppen din blir utsatt for fremmede stoffer. Akutt betennelse er nødvendig og gunstig, men langvarig betennelse kan føre til kronisk sykdom (10, 11, 12).

Antioksidanter, som finnes i overflod i kardemomme, beskytter cellene mot skade og forhindrer at betennelse oppstår (1. 3).

En studie fant at kardemommeekstrakt i doser på 50-100 mg per kg (23-46 mg per pund) kroppsvekt var effektivt for å hemme minst fire forskjellige inflammatoriske forbindelser hos rotter (14).

En annen rottestudie viste at å spise pulverisert kardemomme reduserte leverbetennelse indusert av en diett med mye karbohydrater og fett (15).

Selv om det ikke er mange studier på de antiinflammatoriske effektene av kardemomme hos mennesker, viser forskning at kosttilskudd kan øke antioksidantstatusen med opptil 90 % (3).

4. Det kan hjelpe med fordøyelsesproblemer, inkludert magesår

Kardemomme har blitt brukt i tusenvis av år for å hjelpe fordøyelsen.

Det blandes ofte med andre medisinske krydder for å lindre ubehag, kvalme og oppkast (1).

Den mest ettertraktede egenskapen til kardemomme, når det gjelder mageproblemer, er dens mulige evne til å helbrede sår.

I en studie ble rotter fôret med ekstrakter av kardemomme, gurkemeie og blader i varmt vann før de ble utsatt for høye doser aspirin for å indusere magesår. Disse rottene utviklet færre sår enn rotter som fikk aspirin alene (16).

En lignende studie på rotter fant at kardemommeekstrakt alene kunne forhindre eller fullstendig redusere størrelsen på magesår med minst 50 %.

Faktisk i doser på 12.5 mg per kg (5.7 mg per pund) kroppsvekt, kardemommeekstrakt var mer effektivt enn et vanlig anti-sårmedisin (17).

Prøverørsforskning tyder også på at kardemomme kan beskytte mot Helicobacter pylori, en bakterie knyttet til utviklingen av de fleste magesårproblemer (18).

Mer forskning er nødvendig for å vite om krydderet vil ha samme effekt mot sår hos mennesker.

5. Det kan behandle halitosis og forhindre tannråte

Bruken av kardemomme for å behandle halitose og forbedre munnhelsen er et eldgammelt middel.

I noen kulturer er det vanlig å friske opp pusten ved å spise hele kardemommebelger etter et måltid (1).

Tyggegummiprodusenten Wrigley bruker også krydderet i et av produktene sine.

Grunnen til at kardemomme kan føre til frisk, mynteaktig pust kan ha å gjøre med dens evne til å bekjempe vanlige munnbakterier (19).

En studie fant at kardemommeekstrakter var effektive til å bekjempe fem bakterier som kan forårsake tannråte. I noen prøverørstilfeller forhindret ekstraktene bakteriene i å vokse ned til 0.82 tommer (2.08 cm) (20).

Ytterligere forskning viser at kardemommeekstrakt kan redusere antall bakterier i spyttprøver med 54 % (21).

Imidlertid ble alle disse studiene utført i reagensrør, noe som gjorde det uklart hvordan funnene ville gjelde for mennesker.

6. Det kan ha antibakterielle effekter og behandle infeksjoner

Kardemomme har også antibakterielle effekter utenfor munnen og kan behandle infeksjoner.

Forskning viser at kardemommeekstrakter og eteriske oljer har forbindelser som bekjemper flere vanlige bakteriestammer (22, 23, 24, 25).

En prøverørsstudie så på virkningen av disse ekstraktene på medikamentresistente stammer av Candida, en gjær som kan forårsake soppinfeksjoner. Ekstraktene var i stand til å hemme veksten av noen 0-stammer.39-0.59 tommer (0.99-1.49 cm) (26).

Ytterligere prøverørsforskning fant at essensielle oljer og kardemommeekstrakter var like, og noen ganger mer effektive, enn standardmedisiner mot E. coli og Staphylococcus, bakterier som kan forårsake matforgiftning (23).

Reagensglassstudier har også vist at kardemomme essensielle oljer bekjemper Salmonella-bakterier som fører til matforgiftning og Campylobacter som bidrar til magebetennelse (24, 25).

Eksisterende studier på de antibakterielle effektene av kardemomme har kun sett på isolerte bakteriestammer i laboratorier. Derfor er bevisene foreløpig ikke sterke nok til å si at krydderet ville ha samme effekt på mennesker.

7. Det kan forbedre pusten og oksygenbruken

Forbindelser i kardemomme kan bidra til å øke luftstrømmen til lungene og forbedre pusten.

Når den brukes i aromaterapi, kan kardemomme gi en forfriskende lukt som forbedrer kroppens evne til å bruke oksygen under trening (27).

En studie ba en gruppe deltakere om å inhalere kardemomme eterisk olje i ett minutt før de gikk på en tredemølle i 15-minutters intervaller. Denne gruppen hadde betydelig høyere oksygenopptak enn kontrollgruppen (27).

En annen måte kardemomme kan forbedre pusten og oksygenbruken er ved å slappe av luftveiene. Dette kan være spesielt nyttig for behandling av astma.

En studie på rotter og kaniner fant at kardemommeekstraktinjeksjoner kunne slappe av luftpassasjen i halsen. Hvis ekstraktet har en lignende effekt hos personer med astma, kan det forhindre at betente luftveier blir smalere og forbedre pusten (28).

8. Det kan senke blodsukkernivået

Når det tas som et pulver, kan kardemomme senke blodsukkeret.

En studie fant at det å fôre rotter med en diett med høyt fett og høyt karbohydrat (HFHC) førte til at blodsukkernivået holdt seg forhøyet lenger enn da de fikk en vanlig diett (15).

Når rotter på HFHC-dietten fikk kardemommepulver, holdt ikke blodsukkernivået seg forhøyet lenger enn blodsukkeret til rotter på vanlig diett (15).

Pulveret kan imidlertid ikke ha samme effekt hos mennesker med type 2-diabetes.

I en studie av over 200 voksne med denne tilstanden ble deltakerne delt inn i grupper som bare tok svart te eller svart te med tre gram kanel, kardemomme eller ingefær hver dag i åtte uker (29).

Resultatene viste at kanel, men ikke kardemomme eller ingefær, forbedrer blodsukkerkontrollen (29).

For bedre å forstå effekten av kardemomme på blodsukkeret hos mennesker, trengs flere studier.

9. Andre potensielle helsemessige fordeler med kardemomme

I tillegg til de nevnte helsefordelene, kan kardemomme være bra for helsen din også på andre måter.

Studier på rotter har funnet ut at de høye nivåene av antioksidanter i krydderet kan forhindre både leverforstørrelse og angst og til og med hjelpe vekttap:

  • Leverbeskyttelse: Kardemommeekstrakt kan redusere forhøyede leverenzymer, triglyserider og kolesterolnivåer. De kan også forhindre leverforstørrelse og vekt, og redusere risikoen for fettleversykdom (30, 31, 32, 33).
  • Angst: En studie på rotter tyder på at kardemommeekstrakt kan forhindre engstelig oppførsel. Dette kan skyldes at lave blodnivåer av antioksidanter har vært knyttet til utvikling av angst og andre stemningslidelser (34, 35, 36).
  • Vekttap: En studie av 80 overvektige og overvektige prediabetiske kvinner fant en sammenheng mellom kardemomme og litt redusert midjeomkrets. Rottestudier av vekttap og krydderet fant imidlertid ingen signifikante resultater (15, 37)

Antall studier på sammenhengen mellom kardemomme og disse potensielle fordelene er begrenset og for det meste utført på dyr.

I tillegg er årsakene til at krydderet kan bidra til å forbedre leverhelsen, angst og vekt uklare.

10. Trygg for folk flest og allment tilgjengelig

Kardemomme er generelt trygt for de fleste.

Den vanligste måten å bruke kardemomme på er i matlaging eller baking. Det er veldig allsidig og ofte lagt til indiske karriretter og gryteretter, samt pepperkaker, brød og andre bakevarer.

Bruken av kardemommetilskudd, ekstrakter og essensielle oljer vil sannsynligvis bli mer vanlig i lys av lovende forskningsresultater om medisinsk bruk.

Imidlertid er det for tiden ingen anbefalt dose for La Spezia, siden de fleste studiene har blitt utført på dyr. Bruken av kosttilskudd bør overvåkes av helsepersonell.

I tillegg kan kardemommetilskudd ikke være egnet for barn og gravide eller ammende kvinner.

De fleste kosttilskudd anbefaler 500 mg kardemommepulver eller ekstrakt en eller to ganger om dagen.

FDA regulerer ikke kosttilskudd, så pass på å velge merker som har blitt tredjepartstestet hvis du oppfordres til å prøve kardemommetilskudd fra en helsepersonell.

Hvis du er interessert i å prøve kardemomme, husk at å tilsette krydderet til maten din kan være den sikreste måten.

Bunnlinjen

Kardemomme er et eldgammelt middel som kan ha mange medisinske egenskaper.

Det kan senke blodtrykket, forbedre pusten og hjelpe vekttap.

I tillegg viser dyre- og prøverørsstudier at kardemomme kan bidra til å bekjempe svulster, forbedre angst, bekjempe bakterier og beskytte leveren, selv om bevisene i disse tilfellene er mindre sterke.

Imidlertid eksisterer det lite eller ingen menneskelig forskning for en rekke helsepåstander knyttet til krydderet. Flere studier er nødvendig for å vise om eller hvordan de foreløpige forskningsfunnene gjelder for mennesker.

Å legge til kardemomme i matlagingen kan imidlertid være en trygg og effektiv måte å forbedre helsen din på.

Kardemommeekstrakter og kosttilskudd kan også gi fordeler, men bør tas med forsiktighet og under tilsyn av en lege.